11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Англия връща задължителните маски

Великобритания върна маските заради Омикрон, съобщиха световните агенции. От тази сутрин те са задължителни в транспорта, магазините, банките и фризьорските салони. Всички пристигащи пътници трябва да си направят PCR тест до края на втория ден от пристигането и да се изолират, докато получат резултати. Има и ограничения за пристигане от десет южноафрикански държави, пътниците от тези страни трябва да са в карантина.

Великобритания досега е докладвала за 11 случая на Омикрон, като се очаква броят им ще се увеличи. Властите се стараят да забавят разпространението му, докато не се разбере повече за предаването на варианта и въздействието на ваксините върху него. „Мерките, които влизат в сила от днес, ще ни спечелят време, за да се изправим наистина срещу този нов щам на коронавирус, каза премиерът Борис Джонсън в изявление. Днешните стъпки не само ще ни помогнат да забавим разпространението на вируса, но и ще ни помогнат да се защитим взаимно, както и да защитим резултатите, за които всички работихме толкова усилено“, добави той. По думите му мерките ще бъдат ревизирани до три седмици, но подчерта че тази година страната е в по-добра ситуация от миналата година заради кампанията за ваксинация.

Британските съветници по ваксините одобриха и бустерната програма за всички възрастни, а министърът на здравеопазването Саид Джавид обеща да даде повече подробности за това, как тя ще бъде приложена.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles