7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Антибиотици с витамин С унищожават рака

Антибиотици с витамин С разрушават стволовите клетки на рака.  До този извод е стигнал известният изследовател на туморите проф. Майкъл Лисанти и неговият екип след продължително проучване.

Стволовите клетки способстват възпроизводството и трасформирането на един тип клетки в друг. Учените установили, че някои ракови клетки действат аналогично на стволовите клетки. Именно те са отговорни за темпото на растеж на онкологичните образувания и играят определена роля в резистентността им към някои видове медикаменти.

Оказало се обаче, че витамин С е способен на убива точно стволовите клетки на рака, като неговото действие може да се подсили с някои видове антибиотици, като тези, които се изписват, например, за лечението на акне, пневмонии и други инфекции.  Антибиотикът действа на тяхната „метаболитна гъвкавост”, като по този начин пресича възможността тя да се нагажда към новите условия и да оцелява. Витамин С пък, играе ролята на инхибитор глюкоза, който подтиква производството на енергия в митохондриите”, обяснява проф. Линсанти.

Именно на базата на този механизъм той и екипът му се надяват в следващите години да разработят нова терапия срещу някои видове онкологични заболявания.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles