11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Апостолите Петър и Павел – стълбовете на вярата (Петровден)

„Стълбовете на вяра”, така Църквата нарича светите апостоли Петър и Павел, чиято памет се отбелязва днес. Те се честват на 29 юни както от православните, така и от католиците. Свети апостол Петър е патрон Ватикан, неговото име носи базиликата там Смята се, че в I в. сл. Р.Хр. на това място е  бил погребан апостолът. По нашите земи този ден е популярен като Петровден независимо, че се честват и двамата апостоли.

И двамата са  разпространители на новото учение, те преминават през много изпитания. Завършват своя земен живот в  Рим през 67 г. сл. Р.Хр. по време на властването на император Нерон. Апостол Петър бил разпънат на кръст, а апостол Павел, в качеството си на римски гражданин му била „оказана честта” да бъде посечен с меч. Разпъването се смятало за най-позорния начин на екзекуция.

Независимо, че Църквага ги чества в един и същи ден при двамата има разлики в житейския им път. Св. ап. Петър е един от дванадесетте ученици на Иисус, родом от Бетсаида, а рожденното му име е Симон. Бил е рибар. Брат му Андрей го запознава с Иисус, който заради силната му вяра го нарича Петър, което в превод от гръцки означава камък. След залавянето на Иисус в Гетсиманската градина стражите три пъти го питат дали той е Негов ученик, но той отрича. Впоследствие Петър се разкайва за тази своя слабост.

За разлика от него, Павел бил римски войн и гонител на християните. На път за Дамаск, където трябвало да арестува Христови ученици той изгубил зрението си. Това се случило, след като чул глас, който го попитал: „Савле, Савле, защо ме гониш?… Аз съм Исус, когото ти гониш.“ Последвала светкавица, от която той ослепял. Няколко дни по-късно войнът-гонител  попаднал сред християните, които трябвало да арестува. Те обаче се помолили за здравето му и той прогледнал.  Впоследствие името му било променено на Павел.

В миналото занаятчиите са отбелязвали  29 юни като свой празник.

Имен ден празнуват Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Полина, Камен, Пенчо, Пейо, Кремена и всички производни от Павел и Петър.

 

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles