10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Арестуваха свещеник в Русия

Причината е негова проповед срещу войната в Украйна

Костромският свещеник Йоан Бурдин беше задържан за антивоенна проповед в храма „Възкресение Христово“ в с. Карабаново, Костромска област, съобщава Правмир.

В протокола по неговия арест пише: „Бурдин В. В., намирайки се на обществено място в помещението на църквата „Възкресение Христово“ по време на богослужението, което провеждал в присъствието на около десетима енориаши, е извършил публични действия, насочени към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация, които провеждат специална операция въз основа на решението на президента на Руската федерация и решението на Съвета на федерацията на Федералното събрание на РФ“.

Свещеникът е обвинен също така, че е внушавал на „енориашите на църквата информация за присъствието на въоръжените сили на РФ в Украйна, за продължаващ обстрел на украински градове (Киев, Одеса, Харков и др.), за убийствата на жители на Украйна (братя и сестри в Христос)“. Делото му е предадено на Красноярския районен съд.

Той ще бъде съден по новоприетия закон за „клеветническа информация за военните сили на Русия“, както и за използване на думата „война“ в проповедите и в писмените материали. За длъжностни лица глобата е от сто до двеста хиляди рубли, пояснява Двери.

Сайтът на карабанската енория съдържа антивоенна петиция, както и други материали, осъждащи действията на Русия в Украйна, както и призив от самия о. Йоан Бурдин и другия духовник на църквата прот. Георги Еделщайн.

Макар че е в малко село в провинцията, енорията в Карабаново не е случайна.

Нейният предишен председател е отец Георги Еделщайн, който вече е на осемдесет и девет години. Той беше сред първите руски свещеници, осъдили руската агресия преди десет дни. Той разпозна в нея духа на нацизма и призова руския народ да не повтаря грешката си от 1939 г.

Георги Еделщайн е знаково име за руското църковно десидентско движение в СССР, член на Московската Хелзинска група. Изобличавал е публично принадлежността към КГБ на руски йерарси, включително и на Руския патриарх Кирил. Арестът му би предизвикал широк обществен и международен отзвук, поради което властите са предпочели да репресират неговия събрат, който не е така популярен.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles