8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Аристократичен привкус с музиката на Щраус в Бургас

Еделина Кънева, Марчо Апостолов и Мария Цветкова-Маджарова са в звездния артистичен каст на „Прилепът”

Поредната вълнуваща проява в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани от Държавна опера – Бургас, с партньорството на Община Бургас, е едно от най-популярните оперетни заглавия – „Прилепът“ от Йохан Щраус – син – на 28-и юли, вторник, от 21 часа, на сцената на Летен театър – Бургас. Комичната оперета в три действия не е поставяна наскоро на бургаска сцена и ще привлече интереса на почитателите на бляскавата музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс и характерна със своя жизнеутвърждаващи послания, създаваща атмосфера на едно малко красиво бягство от реалността. Либретото е на Карл Хафнер и Рихард Жене, написано по фарса на Ю. Р. Бенедикт “Затворът“ и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви „Полунощният бал“.

В звездния артистичен каст на „Прилепът“ са оперната прима Еделина Кънева, в ролята на Розалинда, /на 19-и юли бургаската публика я чу в различно амплоа, в концертния спектакъл „Суинг класик“, в Експо център „Флора“, преминал при голям успех/ и тенорът Марчо Апостолов, като Габриел фон Айзейнщайн – и двамата солисти на Музикалния театър „Стефан Македонски“, с многобройни  изяви на наши и чуждестранни сцена. На 11-и август бургаската публика ще ги  види в главните роли в бродуейския мюзикъл „Целуни ме, Кейт“ по музика на Коул Портър, режисура – Александър Текелиев, с чиято блестяща премиера бяха закрити миналогодишните Бургаски музикални празници, а през м. ноември 2019 г. постановката бе представена с голям успех в Народния театър, където публиката изпрати на крака великолепния артистичен състав.

Като Адела бургаската публика ще има възможността да види сопраното Мария Цветкова-Маджарова, която преди броени дни направи забележителен дебют на сцената на Летния театър в ролята на Леонора от операта „Трубадур“ от Джузепе Верди, като сценична партньорка на световния тенор Камен Чанев. Останалите роли, всяка от които има важна функция в забавния сюжет, характерен със смешни обрати, предизвикателства и „поуки за възрастни“, т.е. за пораснали деца, които са пропуснали да си научат някои житейски уроци, базирани на основополагащи максими, са поверени на: Лина Пеева, мецосопран, в ролята на Ида, тенорът Яни Николов влиза в образа на Алфред, като доктор Фалке на сцената излиза баритонът Йордан Христозов, доктор Блинд – Мирослав Димитров, Франк – Костадин Мечков, като княз Орловски ще видим Шмилена Султанова, Фрош ще бъде Петър Тихолов. Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под диригентската палка на  Цанислав Петков, който дирижира заглавието за първи път. Постановката, носеща характерните иновативни черти и тенденции в предпочитаемите съвременни сценични похвати, включващи мултимедия, по-семпли декори, които дават възможност за акцентиране върху актьорската игра и посланията на музикалните мотиви, е дело на Ханс Нюенхюис. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Невена Михайлова, танците са дело на Недко Георгиев, концертмайстор е Йордан Ковачев. В зрелищната постановка участват артистичните състави на хора и балета на Държавна опера – Бургас. Настроението за публиката е гарантирано, а известните теми от оперетата, отдавна заживели свой автономен живот в музикалното пространство, ще я потопят в неповторимата атмосфера и изисканост на виенския стил на живот, мислене и европейска култура.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles