7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Бабини ушенца (калии) –сватбените сладки от соца

Продължаваме нашата поредица с рецепти от времето на соца, когато полуфабикати нямаше. Това обаче не спираше българките да покажат и докажат, че са превъзходни домакини. Те се поднасят с кафе, коняк, ликьор. Всичко за вашето добро настроение на трапезата – в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

От онова време са сладките, наречени бабини ушенца или калии. С тях черпеха неизменно на всяка сватба, веднага след подписването в гражданското.

Бабини ушенца (калии)

Продукти:

3 яйца, 8 супени лъжици захар, 8 супени лъжици брашно, 2 прахчета ванилия.

Приготвяне:

Разбиват се с миксер яйцата и захарта, прибавя се брашното и ванилията. Тава се намазва с олио, за удобство се застила с оризова хартия. Включва се фурната. В тавата с чаена лъжичка се сипва от тестото, което е сравнително рядко. Между купчинките, които леко се разтичат като малки питки, трябва да има пространство, за да не залепват. Пекат се за кратко, докато краичетата им придобият бледорозов цвят. (Времето за печене определя сама всяка домакиня, според мощността на фурната).  Още топли, сладките се прищипват от едната страна, за да придобият формата на калия. Във вдлъбнатината се слага черешка от сладко или друг плод, цветен дребен бонбон или друга сладка украса.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles