8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Бабини хитринки за хрупкаво зеле до пролетта

Съхраняването на зелето в свеж вид и непроменени вкус до началото, при някои сортове и в средата на пролетта, не е мисия невъзможна. Важното е да се спазват няколко основни правила, известни още на нашите баби. За идеални условия се смята температурата от +1°С до -1°С и влажност на въздуха от 85 до 98 процента. За да се впише вашето зеле в тези норми, то трябва да бъде съхранявано в прохладно мазе, селска изба, съдове с пясък в гаража или на закрит балкон, до който не прониква горещ въздух и пара от готвенето в кухнята. При температура повече от 4°С кочанине могат да се отпуснат и да прорастнат.

Колкото до начините на съхранение, те са много. „Следвай ме“ ви предлага няколко от тях.

В миналото хората са ползвали един забравен днес метод, при който хрупкавостта и свежестта на зелето се запазва продължително време. Той е чрез „обесване“ на зелката нагоре с кочана. Това става с намотаване и връзване на канап, който се прехвърля през гредите в мазето или на пирони, забити отстрани в етажерките. Така зелките не се опират една в друга и отвсякъде се обветрят добре от въздуха. Ако сте избравли този метод, не забравяйте да оставите дълги кочани, дори с коренчета. Те предпазват от загниване.

Съхраняване в глина. Този начин е много трудоемът, защото всяка глава трябва добре да бъде намазана с каша, приготвена от две части глина с една част вода. Не бива да се пропуска нито сантиметър. Така, след изхъхване, зелето се консервира свежо.

Съхраняване в пясък. Този начин важи и за морковите. Кочаните на зелките се забиват в пясъка на такова отстояние, че самите глави да не се допират. Редът се засипва със сух пясък, отгоре се „сади“ друг ред зелки до запълването на съда.

Съхраняване в сандък или кашон. Това е най-разпространеният начин за съхраняването на зеле в мазето или селската изба. Слагат по пет в сандък или щайга. Те трябва да са на 3 см един от друг. Долният слой се нарежда с кочаните нагоре, а следващият с кочаните надолу. Така се получава добра вентилация.

Съхраняване на балкона. В този случай зелките се слагат стериопорни кашони.

Съхраняване в хартия. Тук всяка глава се слага в хартиен плик или се увива в хартия, поставят се в щайги.

Съхраняване в гасена вар. Този метод защитава от плесен и гъбички, т.е. от гнилостни процеси.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles