10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Базиликата в Бари е построена специално за мощите на св. Николай

На снимка: Гробницата с мощите на св. Николай в Бари

Базиликата „Сан Никола“ (на италиански: Basilica di San Nicola) е построена специално за съхранение на мощите на Свети Никола (Николай), пренесени от град Мира през 1087 година от търговци. Тя е един от малкото храмове, съградени специално, за да бъдат положени в тях нетленните останки на светец.

Независимо, че базиликата е собственост на Католическата църква, няма никакви проблеми за православните. При самото място със саркофага с мощите на св. Николай Мирликийски – Чудотворец служат свещеници на Православната църква по определен график.

Базиликата в Бари, където ке покоят мощите на св. Николай

Руската православна църква има своя мисия в Бари с хотел за поклонници, които са отишли там специално, за да се помолят при мощите на светеца.

Базиликата в Бари, епископски трон

За тези, които имат намерение да пътуват с тази цел е полезно да знаят, че този хотел е на малко по-ниски цени, но е отдалечен от самата базилика. Стаи с много добра хигиена и санитарни възли могат на същата, дори и по-евтино да бъдат наети в частни квартири чрез туристически бюра, като се ангажират по интернет или по телефона, а също така и в хостели, които са в близост до храма.

Базиликата в Бари, олтар и кивориум

Независимо от това, къде ще нощува поклонникът, преживяването от пътуването остава незабравимо заради атмосферата в базиликата, в която се покоят мощите на любимия на мнозина свети Николай (Никола, според транскрипцията на различните езици)  – Мирликийският светец.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles