5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Баница с праз и маслини – и за празник, и за пост (ВЕГАН)

Рецептите за баница на Балканския полуостров са многобройни. За тези, които постят и за веганите предлагаме баница с праз и маслини.

Магазини АВАНТИ – най-доброто за Вашата трапеза. Къде са те, вижте ТУК.

Преди да Ви дадем рецептата за това кулинарно изкушение, „Следвай ме” ще Ви разкаже с какво са полезни зеленчуковите съставки в него.

Лукът праз изобилства на флавоноида кемпферол. Той се поема като гликозид и се абсорбира в тънките черва. Оттам той се метаболизира както в различни части на тялото, така и от чревната микрофлора, на която влияе силно благоприятно. В тъканите на тялото има ясно изразени противоракови свойства. Съединението е добре познато и с антибактериалната си сила, подтиска Helicobacter pylori – стомашна бактерия, която е причинител на гастрита, язвите и стомашния рак. Празът защитава стомаха и кръвоносните съдове с разнообразието си от полифеноли. Те имат антиоксидантни свойства, като предпазват  кръвоносните съдове и кръвните клетки.

Маслините  балансират нивата на холестерола в кръвта. Освен това, при честа консумация държат кръвното налягане в добри граници. Те са  източник на полезни фибри и на витамин Е, действат като антиоксидант.  Същевременно, маслините намаляват последиците от дегенеративни болести като Алцхаймер, доброкачествени и злокачествени тумори, включително разширени вени, които не са в особено тежко състояние. Имат и свойството да помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт или дълбока венозна тромбоза.

Всички тези свойства на споменатите зеленчуци правят баницата с праз и маслини особено желателна на нашата трапеза. Богат асортимент за Вас и Вашето семейство, всичко на изгодни за Вас цени можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Продукти: готови кори за баница – 1 пакет от 500 г, праз – 500 г, маслини без костилки – 200-300 г, сусам за поръсване по желание, мазнина (олио, зехтин) – 150 млл.

Приготвяне: Празият лук се нарязва и се задушава в мазнината до полуготовност, прибавят се маслините.

Тавата за печене се намазва с мазнина. Поставя се кора, нанася се от зеленчуковата смес – праз и маслини. Завива се на руло и се поставя в тавата. Можете да я направите е редена, пласт върху пласт. Отгоре се намазва с мазнина и се поръсва със сусам. Баницата с праз и маслини може да послужи както за закуска, така и за лека вечеря, към която можете да добавите чаша качествено червено вино.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles