10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Бебе почина в Пловдив след задавяне

Съвети как да избегнем такива инциденти, твърди храни чак, когато детето започне да държи главата си изправена

Бебе е починало в болница в Пловдив след задавяне с кърма, съобщи „Марица”. До трагедията се стигнало при хранене на едномесечното дете. Родителите го закарали в болница, но въпреки усилията на лекарите да спасят живота му, момиченцето издъхнало.

Такива рискове съществуват. Те трудно могат да бъдат избегнати въпреки старанието ни. Нутриционистът Маги Пашова дава няколко съвета, чрез които те мгат да бъдат избегнати до известна степен. Ето кои са те.

✅ НИКОГА не оставяйте бебето или малкото дете да се храни само без наблюдение. Дори когато детето се храни самостоятелно, (практика която е добре да насърчаваме !), това винаги трябва да става в присъствието на възрастен, който може да наблюдава и при нужда да се намеси.

✅ Посетете курс за първа помощ за родители преди да започнете да захранвате бебето. Такива курсове се провеждат на живо и онлайн, а уменията, които ще усвоите на тях, могат да бъдат животоспасяващи.

✅ Изгледайте някое видео като това, демонстриращо правилната техника за помощ при задавяне, докато успеете да посетите курс или за да си припомняте усвоените на него умения.

✅Не бързайте да предлагате твърда храна преди бебето да е напълно готово. Най-добре е предлагането на твърде храна да започне, след като бебето има контрол на врата и може да държи главата си стабилно в седнало положение. Този контрол се появява в периода между 4-ти и 6-ти месец.

Макар и плашещо за родителите, давенето е нещо съвсем нормално в процеса на захранване и в ранното детство. Малките бебета имат рефлекс на давене, разположен по средата на езика. Това е защитен рефлекс, който ги пази от случайно попаднали в устата предмети. При допир със средата на езика, рефлексът се възбужда и бебето започва да се дави и да плюе като по този начин природата пази бебето и намалява риска то да погълне опасния предмет. Между 4-я и 6-я месец този рефлекс се измества по-назад към гърлото. Това е и един от сигналите, че бебето е готово за захранване.

Макар и изместен обаче, рефлексът на давене все още е силен и се активира лесно. Ето защо в началото на захранването е добре да предлагаме на бебето полутечна храна с гладка консистенция (пюре, каша).

Много родители, водени от страха от задавяне, се поддават на изкушението да останат на тази гладко пасирана храна и след първите седмици от захранването. Подобна практика обаче не е добра за бебето. То трябва да се научи да дъвче, а всеки процес на учене изисква стимулация.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles