7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

„Безобидните“ навиците, които разбиват съня ви

Утрин след недостатъчно спане може да бъде брутална.

Лошото качество на съня може да ви накара се чувствате скапани, мрънкащи, без енергия, което автоматично означава, че ще имате пореден ден за оцеляване. За съжаление лошото не спира дотук, а продължава с това, че може да има дългосрочни последствия за здравето ви като: повишаване на теглото, отслабване на имунната ви система и проблеми със запомнянето. Най-просто казано – добрият сън е от особена важност за цялото здравословно състояние на човека. Един от най-големите проблеми е именно инсомнията (безсънието). То може да бъде причинено почти от всичко, например, стрес, люта храна, алкохол, кофеин и др. В настоящата статия ви представяме наколко причини, поради, които може да попречат на здравословния ви сън и съвети как да се справим с тях.

  1. Ставане до тоалетната

Една от най-честите причини за разбиване на съня е честите прескачания до тоалетната. Повечето хора се будят по няколко пъти през нощта, за да посетят тоалетната, но ако се задържим там, твърде дълго това ще наруши циркадниљ цикъл на съня. Най-лесният начин да се справим с този проблем е да не приемаме никакви течности 2-3 часа преди сън. Алкохолът, включително и бирата, както и кафето са диоритици, т.е ще ни обезводнят и ще ни карат да се събудим, за да пием вода или да ходим до тоалетната.

  1. Сънна апнеа

Сънната апнея представлява медицински проблем, който се състои в това, че дишането започва и спира на определени моменти през нощта. Ако често се будим със суха уста или силно хъркане или вашият парньор ви казва, че спирате да дишате, това може да означава, че страдате от сънна апнеа. Сънната апнеа не е шега работа, защото тя причинява безсънни нощи, главоболие през деня и причина за много заболявания. Посещението при доктор ще определи, какъв да е курсът и подходът на лечение срещу сънната апнеа. Машина за дишане, промени в начина на живот, загуба на тегло и дори операция са сред възможните решения на проблема.

  1. Тревожност и депресия.

 За съжаление психичното здраве, тревожността и депресията вървят ръка за ръка. Едното може да влоши другото, както и обратното. Може да е много трудно да се избегне този цикъл, а проблемите със съня да довeдът до липса на мотивация. Как да разпознаем, че страдаме от тревожност и депресия? Ако се будите през нощта и в главата ви нахлуват тревожни мисли, това може да ви доведе до невъзможност за заспиване. Депресията често се свързва с будене твърде рано и невъзможност за заспиване обратно. За хората, които страдат от двете – тревожност и проблеми със съня е препоръчително да преминат през Когнитивно-поведенческа терапия за тревожност и разтройство. В курса на терапията може да се стигне дори и до приемане на лекарства. Подобряване на храната, както и добавки на билкова основа могат да помогнат. Други препоръчителни методи за релаксация и освобождаване на негативната енергия са медитация, упражнения и свободно време за смислени хобита. Това са част от начините да забравите за това, което има да правите и да спите до късно утро.

  1. Вашата стая е твърде топла.

Едно от най-лесните неща за предотвратяването на не-спането е намаляване на температурата в стаята. Температурата на тялото се променя през деня, като се повишава сутрин и ранния следобед и пада през нощта, като това е сигнал, че е време за лягане. Ако в стаята е топло е възможно да се събудите запотени с мокри чаршафи и възглавници. Ако живеете в топъл регион и имате възможност намерете правилната температура чрез умния ви климатик . Може да намалявате с по 1 градус на нощ докато намерите оптималната температура за най-доброто спане. Други възможности са: взимане на студен душ; използване на вентилатор и дори поставяне на чаршафите за 15 мин. във фризера преди лягане.

  1. Използването на телефон преди лягане.

Ако проверявате често имейлите си, инстраграмите или тик-тоците си или пък гледате безполезни клипчета в ютюб, знайте, че не сте единствен. Всеки трети човек на планетата го прави. Изкуствената синя светлина, която се излъчва от екрана разваля циркадния ритъм на съня ви, което води до намаляване на мелатонин – химическата съставка, която ни помага да заспим. Всичко това води до лошо качество на съня. За щастие има много просто решение, което не е лесно – просто не трябва да се използва телефона, таблета или компютъра. Правилото е лесно изпълнимо, но подценявано от всички ни. Два часа преди да заспите не използвайте никакви електронни устройства и започнете да се занимавате с релаксиращи занимания като четене, леко почистване и прекарване на свободното време с любимите ни хора, молитва или друго подобно занимание.

  1. Имате лошо храносмилане или киселини.

Това са едни от най-неприятните неща, които може да имате. Често срещани са киселините. При 20 процента от хората, вечер се появяват киселини, които може да ви събудят с гадене, повръщане, болка и дискомфорт, което ще направи спането трудно. Чести причинители на киселините са: пикантната храна или храната с обилни подправки, шоколада, цитрусите или алкохола. Ако не може да определите или не знаете, кое причинява храносмилателните ви проблеми, добра идея е да водите хранителен дневник, за да идентифицирате причинителя на киселините. Понякога хранителните проблеми могат да се излекуват със стриктно спазване на диета, но може да се наложи медицинско диагностициране и откриване на проблема

  1. Алкохол и никотин преди лягане.

 Много хора се обръщат към алкохола за отпускане, но за съжаление, алкохолът е един от основните причинители на лош сън. Това се дължи на факта, че алкохолът увеличава химическите реакции в мозъка, които ви будят през нощта. Прекаляването с алкохол води до често посещение до тоалетната, както и прекомерно отпускане на гръкляна, което води до засилено хъране. Цигарите въздействат по подобен начин, защото активират химически процеси в мозъка на човека, тъй като никотина е стимулант, което автоматично води до промяна в циркадния ритъм.

Екипът на сайта sledvayme.net се старае да подготвя интересни статии, които да бъдат от полза за Вашето здраве и здравето на Вашето семейство.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles