5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Безплатни онкопрегледи в АГ „Майчин дом”

Пет българки всеки ден се разболяват от рак на матката

Безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката стартират на 17 май в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ и ще продължат до 18 юни 2021 година. Това съобщиха о здравното заведение. Най-често срещаното онко-гинекологично заболяване засяга около 700 жени годишно в София и над 2000 в България, от които над 75 процента са в менопауза.

„В последните години се забелязва ръст на случаите на рака на ендометриума. Основни фактори за увеличението са късното откриване на заболяването и промяната в начина на живот на жените, свързан със стрес, обездвижване и напълняване. Добрата новина е, че при навременна диагностика пациентките могат да бъдат оперирани по най-модерния и щадящ начин, а често и напълно излекувани“, казва изпълнителният директор на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов, дмн.

Профилактичните прегледи за рак на ендометриума се провеждат от водещите специалисти на болницата – проф. д-р Иван Костов, д.м.н., изпълнителен директор на „Майчин дом“; д-р Иван Диков, управител на Медицински център „Майчин дом“ и д-р Радко Тоцев, АГ лекар. Приемът е в 214 кабинет, а часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 14:00 и 16:30 ч. на телефон 02/ 9172 442 или чрез и-мейл office@maichindom.com.

Достойната инициатива на водещата здравна институция за женско здраве у нас е насочена към всички пациентки, които се отнасят отговорно към гинекологичното си здраве или имат съмнения, че страдат от заболяването. Целта на профилактичните прегледи е както ранната диагностика, така и повишането на информираността за най-актуалните световни тенденции при лечението на рака на матката.

Онкологичното заболяване се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването му се наложи мини инвазивната, роботизирана хирургия, която се отличава с прецизност, бързина, минимални усложнения и атравматичност. СБАЛАГ “Майчин дом” е единствената държавна гинекологична болница, която разполага с последното поколение на робота Da Vinci, а специалистите на болницата извършват оперативните интервенции с високотехнологичната  система по клинична пътека по НЗОК. До момента с Da Vinci са извършени над 140 успешни операции.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles