20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Безплатни операции на катаракта във Варна

Медицинският университет във Варна представи резултатите от първите безплатни операции по научен проект на пациенти с катаракта

Екипът на Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицинския университет във Варна, съвместно с водещ световен производител на офталмологична апаратура и консумативи, представиха за първи път в България цялостно решение за компютърно асистирана хирургия на социално значимото заболяване катаракта. Благодарение на научен проект на университета от края на 2017 година, пациентите получават абсолютно безплатно медицинската интервенция.

Към момента 10 души са с възстановено зрение след безплатните хирургични интервенции, съобщи проф. д-р Христина Групчева, зам. ректор и ръководител на катедрата по очни и зрителни науки към Медицинския университет – Варна.  До края на годината в рамките на проекта 90 пациенти с двустранна слепота ще получат възможност за безплатно лечение.

Целта на проекта е да се постигне по-високо качество на живот при тези хора, каза още проф. Групчева. Във връзка с научния проект успяхме да придобием микроскоп с навигационна система, който навигира хирурга по време на операцията и дава възможност всичко да се извърши много прецизно. Детайлите се виждат в микрони, поясни специалистът.

Тя допълни, че проектът има и важна учебна цел – когато пациентът се подготвя и се изчислява вътреочната му леща, се правят видеозаписи, които после са от голяма полза за обучение на студентите. Хирургията на живо е важен момент в дейността на нашата катедра, добави нейният ръководител.

Уникалността на система се изразява в пълна интеграция между диагностика и хирургично лечение и притежава множество предимства. Тя дава възможност за директен трансфер на биометрични данни на окото, към хирургичната апарати в операционната зала. Хирургията е компютърно асистирана, което дава възможност на екипа, извършващ операцията, да следи всеки един етап от оперативното лечение и да взема правилните интра-оперативни решения. Системата дава възможност за минимално инвазивна, безкръвна и безшевна хирургия с последно поколение моторизиран операционен микроскоп, който проектира всички основни параметри на операцията в окулярите на микроскоп, осигурява пълен контрол. Допълнителната визуализация дава възможност на студентите и специализантите от МУ-Варна да проследяват и вземат активно участие в оперативния процес.

Условието за подбор на пациенти по проекта е, те да имат двустранно намалено зрение, възпрепятстващо ежедневните им активности, като минимум 10% трябва да е зрението на по-доброто око. Пациентите не трябва да имат придружаващи заболявания, водещи до намаление на зрението.

Освен уникален като технология и с важно значение за процеса на обучение в катедрата, проектът има и социално значение, защото е своеобразна инициатива в духа на проекта 20/20 на Световната здравна организация. Това е една от стъпките за създаване на уникален за България Център за очно здраве в структурата на Медицински университет – Варна.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles