8.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Безплатни очни прегледи в Александровска болница

Безплатни очни прегледи за глаукома ще се правят в Александровска болница от 10 до 16 март, съобщиха от лечебното заведение. Те са по повод Световната седмица за борба с глаукомата и ще се провеждат в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести на болницата, от 11.00 до 17.00 часа. За тях няма да се изискват направление по здравна каса. Записването на час е на телефон: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 часа.
На 12 март 2018 г., от 14.00 до 15.30 ч., в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на Александровска болница, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles