5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Безплатни прегледи за диабет

Те ще бъдат в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” и във Военно-медицинска академия, без направления са

От безплатни прегледи и консултации за хора с диабет могат да е възползват хората, които страдат от заболяването или имат съмнения, че може да са засегнати от него. Те ще бъдат  Сохия и са по повод Световния ден за борба с диабета, който отбелязваме на 14 ноември.

Безплатни консултации за диабет и преддиабет ще се осъщестявват в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” на 14 ноември, в Клиниката по метаболитни заболявания и диететика. Желаещите ще бъдат преглеждани и консултирани в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата) между 12.00 и 16.00 часа. При необходимост времето им ще бъде удължено, докато има пациенти, които искат да се консултират. Предварително записване не е необходимо.

Тази година акцентът на кампанията в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е върху предиабета.

Предиабетът е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните ( между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. Добрата новина е, че в този етап, състоянието е все още обратимо и с правилна диета, подходяща медицинска грижа и смяна начина на живот, човек може никога да не развие диабет. Лошата е, че хората с предиабет имат 50% вероятност да развият Диабет Тип 2 през следващите пет до 10 години.

Как звучи това в цифри: По приблизителни данни, броят на хората, диагностицирани с Диабет в България е 519 хил. Предполага се, че 134 хил. души все още не знаят, че имат диабет, а 235 хил. са в състояние на предиабет. За разлика от други заболявания, нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми. В повечето случаи хората съвсем случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено. Затова специалистите съветват поне веднъж годишно всеки да си изследва нивата на кръвната захар.

Колко сериозно състояние е предиабетът?

Хората в състояние на предиабет имат:

= 15% по-висок ръст от развитие на сърдечно-съдово заболяване

= 16% по-висок риск от коронарна артериална болест (по-позната като артериосклероза)

= 14% по-висок риск от инсулт

= Много от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване

= Повишена опасност от заболяване на очите, тъй като високите нива на кръвната захар увреждат малките кръвоносни съдове в задната част на очите

= Предиабетното състояние е тясно свързано със сексуалната дисфункция при мъжете

Клиниката по метаболитни заболявания и диететика е една от водещите в страната в лечението не само на диабета, а и на предшестващите или съпътстващите му състояния каквито са предиабета и метаболитния синдром.

Безплатни прегледи ще има и във Военно-медицинска академия на  14 ноември. Специалисти от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатно измерване на кръвна захар.

Всеки желаещ да се консултира с тях  може да го направи от 9.00 до 12.00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване.

Не се изисква направление от личния лекар.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Около 650-700 хиляди българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване, като голяма част от тях дори не подозират. С цел повишаване информираността на гражданите и ранното диагностициране на проблема, медиците от ВМА ежегодно организират редица профилактични кампании.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50 процента.  

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles