19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Безплатни прегледи за лаймска болест във ВМА

Военно-медицинска академия организира безплатни консултации и прегледи за всички лица над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи, съобщиха от там

Прегледите ще се проведат от 19 до 21 юни 2019 г., от 10.00 до 14.00 ч., в кабинет 108 на Катедра „Инфекциозни болести“. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 989 и 02/ 92 26 125. Не се изисква направление от личния лекар.

Лаймската болест е най-широко разпространената в България инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж. Най-честата клинична проява е кожен обрив, на мястото на ухапването.

През последните няколко летни сезона специалистите от Катедра „Инфекциозни болести“ към ВМА установиха множество случаи на Лаймска болест, довела до засягане на нервната система.

В последната седмица са регистрирани 12 случая на заразата, всички те са потвърдени лабораторно. От началото на годината към момента те са общо 90.

Лаймската болест e инфекциозно трансмисивно заболяване, което се предава на хората чрез ухапване от инфектирани кърлежи. Заболяването преминава през няколко клинични стадия и засяга различни органи и системи. След ухапване от инфектиран кърлеж, в ранните фази на заразяването борелиите се дисеминират из целия организъм. Първоначално те достигат до кожата и лимфните структури, а впоследствие – чрез кръвообращението, до скелетната мускулатура, ставите и различни органи и системи. Патоморфологичните промени зависят от стадия и органното засягане – кожа, лимфни пътища, мастни и потни жлези. Ако те поразят опорно-двигателният апарат, се стига до артрити, бурсити, миозити, тендинити (възпалителни промени на мускули, стави и околоставни мекотъканни структури). Случва се болестта да порази нервната система или сърдечно-съдовата. За да не се допуснат тежки увреждания, е необходимо инфекцията да се диагностицира, колкото се може по-рано. Затова лекарите призовават хората да потърсят медицинска помощ, ако са ухапани от кърлеж без да чакат дали това ще окаже някакво отражение върху тях или не.

Лаимската болест се лекува с антибиотици под лекарско наблюдение.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles