12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Безплатни прегледи за рак на кожата

Ще се извършват на 19 и 20 май в Университетската специализирана болница по онкология в София, не се записва час предварително

Безплатни прегледите за рак на кожата ще бъдат извършвани от лекарския екип на Клиниката по дерматология в Университетската специализирана болница по онкология в София, съобщиха оттам.

те ще бъдат осъществявани в четвъртък, на 19 май и в петък, на 20 май, в кабинет №128 на Диагностично-консултативния блок на болницата, от 11.30 до 14.00 часа. Ще бъдат прегледани всички желаещи по реда на идването, без предварително записан час.

Прегледите са в рамките на кампанията „Евромеланома ‘2022”.

Всяка година по света се диагностицират над 3 млн. случая на немеланомен кожен карцином и над 135 000 малигнени меланома. В резултат на ранната диагноза смъртността в световен мащаб се понижава. Рискова група за развитие на кожен рак са хора със светла кожа – фототип I и II, с тежки слънчеви изгаряния в ранна детска възраст, със семейна история за рак на кожата, при наличие на множество бенки по кожата, както и хора, които работят на открито. За поредна година Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология, организира национална кампания за превенция на рака на кожата „Евромеланома“ ‘2022. Целта е да се повиши общественото внимание към злокачествените образувания на кожата, чиято заболеваемост всяка година нараства, възможностите за предпазване от развитието им, както и за ползата от навременно откриване на проблема.

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология традиционно подкрепя кампанията и се включва в нейното реализиране чрез реални инициативи. Ще бъдат консултирани пациенти със съмнения или ако откриват по тялото си кожни образувания, които:

• променят размера, цвета и/или формата си;

• са асиметрични и с неравни граници;

• сърбят или кървят без причина;

• са новопоявили се пигментни лезии;

• или бенки, които са започнали да избледняват.

При съмнения или поставена диагноза, пациентите ще бъдат информирани и насочени за последващо лечение в болницата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles