12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Безплатни прегледи за три автоимунни заболявания

Скрининг открива системна склероза, лупус и синдром на Сьогрен

Стартират безплатни прегледи и скрининг за антинуклеарни антитела (ANA) при жени между 20 и 60 години, при които майка, сестра или дъщеря е с диагноза системна склероза, системен лупус или синдром на Сьогрен. Инициативата е на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, в партньорство с Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България и Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Всяка жена с оплаквания има възможност да си направи безплатно кръвно изследване за наличие на антинуклеарни антитела, както и преглед при специалист-ревматолог.
Скринингът за наличието на ANA ще се извършва от Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. А прегледите ще се провеждат в три болници в София:
Клиника по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
Отделение по ревматология на УМБАЛ „Софиямед“
Отделение по ревматология на УМБАЛ „Св. Анна“
За прегледите е необходимо предварително записване на час на тел. 0884 715 603, при д-р Богдан Пенев, който е координатор на инициативата.
Доказано е, че ANA могат да се появят при клинично здрави хора.

Това става до 5-7 години преди да се разгърне клиничната картина на системна склероза, системен лупус или синдром на Сьогрен. Ранното установяване на такива антитела в кръвта може да е много полезно, тъй като хората ще знаят, че трябва веднага да потърсят консултация с ревматолог. Те ще могат да водят начин на живот, който в максимална степен да отложи отключването на болестта. Доказано е, че не всички хора, които са генетично предразположени към развитие на лупус, системна склероза или синдром на Сьогрен в крайна сметка се разболяват. Носителите на ANA, например, не бива да приемат естрогенови препарати и имуностимулиращи лекарства, за които се смята, че биха могли да ускорят развитието на автоимунни заболявания.

При наличието на положителни резултати, пациентите ще бъдат насочени към по-специфични изследвания“, обясни проф. Доброслав Кюркчиев от Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Около 100 хил. души са засегнати от ревматологични заболявания в България. Когато не бъдат диагностицирани и лекувани навреме, те в повечето случаи водят до трайна инвалидизация.

Същевременно някои от тях, като системният лупус или системната склероза, са трудни за диагностициране и минават средно между 4-6 години преди пациентите да започнат адекватно лечение.

Какво представляват:

Лупусът е рядко, системно, автоимунно заболяване, което се среща 8 пъти по-често при жените и засяга предимно младите във фертилна възраст. Установено е, че болестта е генетично детерминирана, но съществуват и други фактори за възникването й: слънчевата светлина, стресът, хормоналния дисбаланс, цигареният дим, някои лекарства, инфекциозни агенти и други. Наричат болестта Великият имитатор, защото може да се прояви под различни форми: силна умора, болезнени или подути стави, необяснима температура, кожни обриви. Лупусът може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност. Затова поставянето на диагноза отнема средно 6 години, когато организмът е вече трайно увреден.

Синдромът на Sjögren (Сьогрен) представлява хронично автоимунно заболяване, при което имунните клетки атакуват и разрушават екзокринните (с външна секреция) жлези, по-специално слъзните и слюнчените жлези. Автоимунната атака срещу слюнчените и слъзните жлези води до развитие на ксеростомия (сухота в устата) и сух кератоконюнктивит (сухота в очите), придружени от лимфоцитна инфилтрация на жлезите. Този възпалителен процес в крайна сметка сериозно уврежда или разрушава жлезната тъкан. Синдромът на Сьогрен (Sjogren) е третото най-често срещано автоимунно заболяване след ревматоиден артрит (РА) и системен лупус. Съотношението на боледуващите жени и мъже е 9:1. Основен рисков фактор за развитие на болестта е наличие на първа степен роднина с автоимунно заболяване. Склеродермията или т.нар. системна склероза (СК) е заболяване на съединителната тъкан, което може да засегне само кожата или кожата и други органи, като предизвиква трайни склеро-атрофични промени. Тя е рядко заболяване, което засяга 9 пъти по-често женския пол. При системната склероза организмът произвежда твърде много колаген и излишъкът се отлага в кожата и други органи, като причинява уплътнение, втвърдяване и ненормално функциониране. При около 40 % от болните се появяват изменения в белите дробове, по-малко в сърцето и бъбреците. Подобно на ревматоидния артрит склеродермията протича по специфичен начин при различните пациенти. Около 65% от болните преживяват 10 години от началото на болестта.

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles