18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Безплатни прегледи за туберкулоза в Смолян

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза организира Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян, съобщиха от лечебното заведение.

Те ще се проведат от 18 до 22 март 2019 година. Инициативата е част от кампанията „Седмица на отворените врати“, която се организира четири пъти в годината. Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за здравнеосигурените лица.

„ Всеки, който реши да провери своето състояние, ще му бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии”, обясни д-р Юлияна Лазарова, завеждащ пневмофтизиатричния кабинет.. Прегледите ще се извършват вежду 8.00 и 15.30 часа от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение в болницата. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Последната кампания, организирана в МБАЛ – Смолян, е през декември. Преминали са 109 човека, които са попълнили анкетни карти. От тях с риск от заболяване са били 96. На 77 човека са били направени проби манту; на един пациент е направен QF/Квантиферонов тест; на 31 – рентгенография на бял дроб, на 16 микробиологично изследване на храчка. С латентна туберкулозна инфекция са били открити двама човека. Двама са били обхванати с химиопрофилактика. Не са били открити болни с туберкулоза.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles