20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Безплатни прегледи при нефролог в „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Те са по повод Световния ден на бъбрека, фокусът е върху постковид усложненията на тези органи

Безплатни прегледи при нефролог ще се провеждат от 25 март до края на месеца в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, съобщиха от лечебното заведение.

Поводът е Световния ден на бъбрека, който отбелязваме днес, на 10 март, като фокусът е върху постковид усложненията върху бъбреците.

Те са толкова осезателни, че дори станаха причина за появата на ново заболяване – КОВАН – ковид асоциирана нефропатия. За прегледи не се изисква направление от личния лекар, но е необходимо предварително да се запише час на телефон 02/ 9432 299 между 8:00 и 13:30 часа.

Един на всеки десет човека има някакво бъбречно заболяване. До 2040 година този тип заболявания ще са петата по ред причина за смърт в световен мащаб, показват данните. Взрив на хроничната бъбречна недостатъчност, не само в България, но и в световен мащаб, отчитат специалистите. До голяма степен това се дължи на върлуващата вече две години пандемия от коронавирус, която допълнително забави диагностиката и лечението на най-важния филтриращ орган в човешкото тяло.

„Бъбрекът е един много фин орган, много деликатен, който не крещи когато е болен, но си боледува и то много често“, обяснява проф. д-р Боряна Делийска от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Бившият републикански консултант по нефрология дава пример с пациент, който получава припадък на работното си място. Колегите викат Бърза помощ, настанен е в реанимация, където изведнъж се оказва, че е за хемодиализа без никога да е боледувал, още по-малко от бъбреци. „Такива са бъбречните заболявания, не случайно ги наричаме „тих убиец“ – докато се усетиш си с тежка бъбречна недостатъчност. Обикновено става въпрос за млади хора, в активна възраст, животът е пред тях“, коментира известният нефролог.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles