14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Безпричинна умора и замъглено зрение издават хипотонията

Стойностите на кръвното са различни преди и след хранене

Горещините, сменяни често от захлаждане на времето променят рязко и дори опасно кръвното налягане. Хипертониците знаят това и следят редовно стойностите му. Хората с ниско кръвно налягане обаче, по-рядко се сещат да го правят. Хипотонията, както то е известно на медицински език не е опасна, както хипертонията, но може да създаде твърде неприятни здравословни неудобства, предупредават от Българското кардиологично дружество.

Какво означава хипотония?

Артериално налягане е силата, която кръвта прилага към стените на кръвоносните съдове. При хипотония тази сила е намалена под нормата – под 90/60 mmHg. Но на практика, за разлика от високото кръвно, където изискванията и категориите са ясно отграничени, при ниското стойностите на налягането имат по-относителен характер. Те зависят много от изходното състояние на човека и от оплакванията му.

При доста хора обичайните стойности на артериалното налягане са около или под нормата, но това не им пречи във всекидневието. В същото време за хипертоницие, които поддържат кръвно налягане над оптимума от 120/80 mmHg едно инцидентно падане на налягането към нормата или под нея, може да им причини дискомфорт или по-сериозни прояви, като гадене, световъртеж, замъглено зрение и дори припадък. Симптомите се дължат на недостатъчното кръвоснабдяване на органите. Те могат да се проявят още като безпричинна умора, сърцебиене, причерняване, трудна концентрация и жажда.

Случва се да се получи прилошаване и рязко замайване при рязко ставане и изправяне. Това състояние се нарича ортостатична хипотония.

Опасно ли е ортостатичното ниско налягане?

В някои случаи то може да премине в моментно изгубване на съзнание и много рядко да причини пипадане. То се наблюдава и при напълно здрави хора. Дължи на това, че поради ефекта на гравитацията, при изправяне временно намалява количеството кръв, което достига до мозъка.

Съществува и т. на. постпрандиална хипотония. Тя се проявява след хранене. При приемането на храна се увеличава кръвотока в областта на стомашно-чревния тракт и леко намалява системното артериално налягане. Намалението му за възрастните или отслабени от болест пациенти е достатъчно, за да предизивка оплаквания от хипотония. То преминава около половин час след ставане от масата и е само временно неудобство без никакви последици за организма.

Средното артериално налягане е израз от умножението на минутния обем на сърцето (колко кръв изтласква) и общото съдово съпротивление (диаметъра и еластичността на кръвоносните съдове).

Минутният обем на сърцето зависи от количеството кръв и от това колко пъти то ще се съкрати (сърдечната честота). Колкото повече е количетвото кръв, толкова по-високо ще е кръвното налягане. С намаляване диаметъра на кръвоносните съдове се увеличава тяхното съпротивление и от там – и кръвното налягане. По тази причина през лятото, обикновено кръвното налягане пада, а при студено време се повишава.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles