7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Без лимити на леглата в Педиатричната болница в София

По инициатива на зам.-министър г-жа Жени Начева тази сутрин се състоя среща в Специализираната педиатрична болница „Проф. Иван Митев“ в София заради лимитите на финансовите средства и клиничните пътеки за децата. Това съобщи Пенка Георгиева – председател на Пациентски организации „Заедно с теб“.

На срещата са участвали IT специалист от Педиатричната болница, ангажиран с отчетите на клиничните пътеки, ръководството на лечебното заведение, служители на НЗОК и СЗОК, представител на Пациентски организации „Заедно с теб“.

Срещата започна с напрежение, но в процеса на дискусията се установи, че разминаванията са технически и от липсата на диалог. Реални проблеми относно лимитите няма, увери Георгиева.

Зам.-министър Жени Начева е обявила, че по решение на Надзорния съвет на НЗОК лимити на леглата на клиниките вече няма и децата се приемат по общ код, което позволява при запълнено отделение дете със същото заболяване да бъде приемано в съседно. Служителите на НЗОК и СЗОК потвърдиха този регламент.

IT специалистът и ръководството на болницата също се увериха, че няма ограничаване на леглата по заболявания.

Относно лимитите на отпусканите средства зам.-министър Начева е обяснила, че болницата може да получава автоматично допълнитено финансиране авансово при нужда. От НЗОК беше заявено, че болницата за първото тримесечие дори има икономии, които има право да компенсира и усвои до септември.

на срещата са били обсъдени и технически казуси и затруднения по отделни случаи, които се оказало, че се преодоляват успешно.

По информация на Пациентски организации „Заедно с теб“ срещата е приключила удовлетворително за всички участници, което по думите на Пенка Георгиева показа, че диалогичността на зам.-министър Жени Начева доказа, че това е начинът на работа.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles