9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Без „лятно“ и „зимно“ време най-рано от 2021 г.

Прекратяването на т. нар. „лятно“ и „зимно“ часово време може да стане най-рано от 2021 година. Това заяви е еврокомисарят за транспорта Виолета Булц след неофициалната среща на министрите на транспорта и екологията на Европейския съюз в Грац.

Европейската комисия очаква страните от ЕС да изготвят до края на декември единна позиция по въпроса за смяната на времето.

„По време на дискусията стана ясно, че на страните членки им е необходимо повече време, за да вземат окончателно решение. Предложих да се използва времето до края на австрийското председателство, за да се хармонизират позициите, да се намери съвместно решение и да се регулират всички възможни конфликти, както и да се изработи общ подход по темата през декември“, каза Булц.

Министърът на транспорта, иновациите и технологиите на Австрия Норберт Хофер обаче смята, че на страните от ЕС им трябва повече време, за да вземат решение по въпроса.

„За това на първо място предложихме 2021 г., а на второ място предложихме ЕК да назначи координатор, който да работи върху хармоничния преход, за да се избегнат „кръпки“ от различни часови зони в Евросъюза. Предложихме да се изработи и гаранционна клауза, за да може в случай на възникване на непредвидени проблеми при хармонизацията ЕС да приеме конкретни мерки за изменение на директивите си“, каза Хофер, чиято страна председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles