2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Без маски след 13 май на открито, пускат ни в планината

„Задължителното носене на маски на открито  да отпадне след 13 май, но да остане задължително в затворени пространства, както и в градския транспорт. Това се обсъжда като една от възможностите за смекчаване на мерките предвид пандемията от COVID-19”, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг.

Пускането в парковете и на други групи от населението, а не само на деца и собственици на домашни любимци е друга от обсъжданите мерки. Обмисля се и възможността за индивидуално спортуване, тренировки, дори и за групови спортове, но на определено отстояние, както и възможността хората да се разхождат в планините.

„В последните две седмици много неща се промениха. В следващите дни също ще бъдат направени съобщения. Правителството ще обяви начина, по който ще се отпускат мерките, ние даваме нашето становище при поискване. Върви се към постепенно освобождаване на мерките. Един от принципите, които се спазва, е ако се допуска някакво събиране на брой хора, то да бъде за спортовете, които са на открито, а постепенно после за всички останали дейности в затворени помещения. Активно обсъждаме тези неща“, каза още ген. Мутафчийски.

Началникът на щаба напомни, че сега е сезонът на поленовите алергии, които могат да причинят кашлица и посочи, че маските са една защита срещу тези дразнители.

По думите му не се очаква голям пик на инфектирането с COVID-19 към 10-13 май.

„По – скоро вървим към плато”, прогнозира той.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles