23.6 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Без МОЛ-ове, дискотеки и барове заради COVID-19

Учениците пак on line, предвижда идея за извънредни мерки, които ще влязат в сила от петък, ако каминетът ги приеме на заседание в сряда

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов обяви на извънреден брифинг, че е предложил на премиера Борисов по-строги мерки в борбата срещу коронавируса. Той обясни, че детайлите по тях ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Министерски съвет в сряда, а ще влязат в сила от петък – 27 ноември. Здравният министър изрази увереност, че предложенията му ще бъдат подкрепени от всичките му колеги в правителството, като посочи, че от новите мерки имат нужда както системата на здравеопазването, така и българските граждани. Очакванията на здравните власти са резултати да се видят преди коледните празници. Ангелов даде уверение, че няма да бъдат поставяни КПП-та, тъй като тази мярка е доказала неефективността си още през пролетта, а разпространението на коронавируса не е клъстерно, а дифузно. За разхлабване на мерките ще се мисли само ако те дадат резултат до Коледа и броят на заразените и починалите вследствие на COVID-19 намалее.
„От всички данни, с които разполагаме от всички европейски държави, се очаква тези мерки да дадат резултат най-рано след 8 дни. Такива са данните в науката. В крайна сметка реално чакаме да има резултат най-рано след 2 седмици. Важно е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването. Причината за ситуацията, в която се намираме, е подценяването на мерките до момента“, посочи още проф. Ангелов.
Първото предложение на здравния министър е удължаване на извънредната епидемиологична обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 г.
Второ – преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.
Трето – преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси , културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества.
Четвърто – продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове и др.
Пето –преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници и др. Те ще могат да работят само за доставки на храна по домовете.
Шесто – преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.
Седмо: преустановява се провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии.
Няма да има ограничения в дейността на обществения транспорт.
Министърът на здравеопазването уточни, че ще има промени и в зеления коридор, в който хората над 65-годишна възраст пазаруват, като той ще остане само сутрин. Проф. Ангелов уточни, че точно в кои часове ще бъде преместен той все още е предмет на обсъждания.
От правителствената информационна служба впоследствие съобщиха, че Министерският съвет на следващото си заседание ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки за справяне с коронавируса, като те ще бъдат обсъдени сектор по сектор по, след което ще бъде прието конкретно постановление за прилагането им.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира новите мерки във „Фейсбук“. „Това, което чухме на брифинга днес, беше мнението на здравните власти за необходимостта от допълнителни мерки срещу коронавирус пандемията. Уважавам тяхното експертно становище, но ви уверявям, че тези предложения за частичен локдаун тепърва ще бъдат обсъждани с премиера и с всеки ресорен министър. Както заяви и самият министър Ангелов“, посочи той. „За мен тези предложения също са новост, но съм сигурен, че с колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Разбира се, няма съмнение, че на първо място ще бъде поставено опазването на живота и здравето на хората“, отбеляза министър Кралев.

Следвай ме – Здраве / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles