12 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Благовещение е християнският ден на жената

Благовещение е християнският ден на жената и майката. Като такъв той се е празнувал до 1944 година.

Благовец е народното му наименование (на гръцки Εὐαγγελισμός [τῆς Θεοτόκου] – благовестяване; на латински Annuntiatio – възвестяване) се отнася до конкретно евангелско събитие. На този ден се възвестява момента, в който Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26 – 38.

Празнува се всякога на 25 март, като в Православната църква е установен през VII век.

Блоговещение се отбелязва от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм и протестантство.

На този ден, тъй като попада в периода на Великите пости, се разрешава риба.

В миналото селянките са черпели за здраве с прясно изчепени постни пити с мед. В по-ново време някои приготвят т. нар. фанурова пита.

Празникът, макар и християнски е придружен от твърде много и нелепи езически вярвания и практики, като например, че на този ден раните зарастват бързо. Затова, в миналото, тогава пробивали ушите на момиченцата за обеци. Пак необосновано вярване е, че на Благовец отровата губи силата си и не действа. На този ден стопаните чистели къщите и дворовете си, от боклуците палели огньове и ги прескачали, защото вярвали, че змийската отрова няма да им навреди, ако усойница ги упахе през лятото. Освен това, жените не докосвали игли, куки или конци.

Всички тези практики са езически и нямат нищо обшо с християнството.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles