9.6 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Благодетели направиха Коледата възможна за дете с увреждания и бедстващите му близки

От: Наташа Войкина, Враца

Снимки: Авторът

Бизнесдамата от Враца Витка Младенова и доцентът от Нов български университет Иван Начев направиха Коледата възможна за Тихомир Ангелов, който е диагностициран с 80% увреждания и неговата майка Мирослава, която е обрекла живота си в грижи за него, без да може от 2018 г. да му бъде личен асистент. Благодетелите направиха своите дарения, след като научиха за трагедията на семейството от публикация в сайта „Следвай ме” (вижте ТУК).

Бизнесдамата Витка Младенова

Жената не може да работи, защото 18- годишният й син не може да се грижи за себе си. Момчето посещава средно училище от тази учебна година като самостоятелен ученик, с помощта на ресурсен учител и с майка си като придружител. Отложеният за разглеждане Закон за социалните услуги лишава хиляди родители и близки на  тежко болни от така необходимите  средства за  положените  за тях грижи, като в някои случаи като този на Тихомир обрича семействата на периодична оскъдица.

Майката Мирослава и синът Тихомир

“Българска Коледа”, различна от емблематичната вече, но за бедни и нуждаещи се, през декември  сътвориха десетки хиляди добри и милосърдни хора, извършващи трогателни жестове на милосърдие. Уважаваната във Враца собственичка на  магазин „АВТОРАЙ“ в кварвтал 72 и База за втора употреба-авточасти Витка Младенова дари за Тихомир ,майка му и болната му баба пакети с подаръци, сума в размер на 150 лв.и електрическо влакче, за каквото детето е помолило “ Дядо Коледа”. Осамнадесетгодишният младеж е с мислене на десетгодишен и това било съкровената му мечта. То получи подарък наред с децата от неделните училища и от Врачанския митрополит Григорий. Воден от майка си, той не пропуска богослуженията и благодарение на честото причастяване здравословното му състояние видимо се подобрява. Благородната жена, която близо 20 години има работник с подобно увреждане и работата е единственият фактор да се чувства социализиран  и обгрижван, от десетилетия е меценат за издаване на  църковна, историческа и художествена литература.

Доц. Иван Начев

Тя е дарител и на училища, храмове и се включва в различни общополезни каузи. Жестът, с който ощастливи останалото без средства семейство навръх Рождество Христово, изисканата дама направи непосредствено след завръщането си от поклоническо пътуване в Светите земи. Радващата се на почитта на двамата си  синове, снахи, внуци един от които наскоро се е дипломирал  като юрист. Наскоро Младенова зарадва и децата от Помощното училище в град Роман. Тя подари лодка от дърво и гребла, чиято изработка е поръчана специално и е правена в продължение на няколко месеца. Предвижда се преподавателят по физкултура и спорт Огнян Христов да обучи момчета да гребат, за да могат напролет да возят с нея по река Искър децата в неравностойно положение.

Доцент д- р  Иван Начев, ръководител на департамента за политически науки в Нов български университет, православно черкуващ се християнин изпрати на семейството 200 лв .в навечерието на празниците и така върна надеждата в сърцата на Тихомир, майка му и наскоро изписаната от Врачанска болница баба, която с голяма всеотдайност се грижи за внука си.

Каненият често за политически коментари в ТВ предавания преподавател дори изрази готовност да дойде във Враца лично да дари средства за бедстващото семейство и да донесе подарък на болното момче.

Тихомир с подаръците

Със скромна сума, но от сърце, помогна и хаджи Пламен Пенев.

”На Коледа стават чудеса за всички, но упованието в Божията помощ прави такива всекидневно”, със сълзи в очите изказа своята благодарност за стореното добро развълнуваната Мирослава. Тихомир пък не можеше да си намери място от радост и с безкрайно голямо щастие в очите си пожела да бъде по-здрав през идната година, както и да има приятели в училище.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles