10.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Бобените шушулки – полезни свойства и противопоказания

Бобените шушулки обикновено се изхвърлят на боклука. Те обаче имат неоценими полезни свойства, които могат да се оползотворят.

В тях са синтезирани всички органични вещества, включително и много минерални соли, аминокиселини в т. ч. и незаменимите аргинин, бетаин, лейцин, лизин, тирозин и триптофан. От групата на неорганичните киселини  в тях се намират в немалки количества фосфорна и кремниева. Освен това, в шушулките от фасула се съдържат въглехидрати (захар), белтъчини, мазнини, растителни фибри, витамини (аксорбинова киселина, B1, B2, PP), макро- и микроелементи.

Тези налични вещества и съединения правят отварата от бобени шушулки полезна при заболявания на сърцето, бъбречно-каменна болест, цистит, хипертония, проблеми с жлъчката и нарушената обмяна на веществата. Достатъчно е от нея да се приемат по 400 мл на ден.

Клинични проучвания са установили, че препаратите, в чиято основа са елементи, съдържащи се в шушулките, са отлични при борбата с диабета.

Тези техни лечебни свойства съвсем не предполагат да ги изхвърляте, след като съберете бобените зърна. Отварата от тях ще ви помогнат при необходимост. Предимството им е огромно, тъй като не оказват никакви противопоказания.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles