10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Болшой театър свали постановки на режисьори заради Украйна

Отмени представления на тези, които са се обявили срещу войната

Болшой театър отмени представленията на режисьорите Кирил Серебренников и Тимофей Кулягин, които открито се противопоставиха на така наречената руска военна операция в Украйна, съобщи кореспондент на БНР от Москва.

Вместо планираните три представления на балета “Нуреев” на Серебренников Болшой театър ще покаже тази седмица балета “Спартак” на Арам Хачатурян.

А вместо операта “Дон Паскуале” на Доницети, режисирана от Кулябин, публиката на най-престижната сцена в Русия ще види “Севилският бръснар” на Росини.

“Спартак” на Хачатурян се появи в репертоара на театъра в началото на април, а приходите бяха предназначени за семействата на загиналите в Украйна руски войници.

Преди две години Серебренников беше осъден условно по обвинение във финансови злоупотреби. През март т. г. присъдата му беше отменена, което му даде възможност да напусне Русия. Ако се съди по профила му в социалната мрежа “Инстаграм”, Серебренников живее в Нидерландия.

През април Тимофей Кулябин напусна поста главен режисьор на новосибирския театър “Красный факел” и най-вероятно също се намира извън Русия.

И двамата режисьори публично обявиха, че не подкрепят действията на руската армия в Украйна.

Снимка: ЕПА

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles