10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Босилек и невен пъдят комарите

Саксийка босилек на прозореца или в градината близо до вилата, както и няколко стръка невен пъдят комарите далече. Тези природни средства действат безотказно много по-силно от химическите репеленти, които се продават в аптеките. Освен това, те не само, че са безплатни, но и придават допълнителен уют на дома и градината. Те ненавиждат невена заради съдържащия се в него пиретрум. Точно това натурално средство се използва за производството на много репеленти на биооснова.

Ако ви е ухапал комар, капнете малко ментово масло или скълцайте няколко листенца мента и ги наложете върху ужиленото място. Само за минути сърбежът ще премине, подутината ще спадне. Тези досадни насекоми не могат да търпят нейния аромат. Те не понасят и миризмата на чесън. Антимоскитното му действие все още не е изучено до края, но е ясно, че той го притежава и то е много силно. Учените предполагат, че кръвосмучещите, сред които и кърлежите, не го понасят заради отблъскващата миризма, която му придава серосъдържащото вещество алицин. Достатъчно е да сложите няколко обелени скилидки чесън на местата, където се събират насекоми, за да ги прогоните.

Лимоновата трева (цитронела) обича влажните и сенчести места. Където тя вирее, комари няма. Масло от нея се продава в аптеките. Препоръчва се да се капнат няколко капки в лосиона за тяло. По този начин можете спокойно да си пиете вечер бирата на верандата без да се притеснявате от ужилвания на папатаци и други кръвосмучещи. Така можете да използвате и масло от лавандула и дори да си посадите няколко стръка близо до къщата.

Розмаринът е доказана подправка в кулинарията, но е и истински щит срещу комарите. Масло от него също може бъде добавяно към лосионите и кремовете.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles