20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

БПЦ иска да строи наш храм в Букурещ

Българската православна църква иска да построи наш храм в Букурещ. Преговорите между синода в София и румънския за строежа се провеждат повече от две години.

На среща между патриарх Неофит и кмета на 6-ти район на румънската столица Габриел Муту, която се проведе в Софийската митрополия в петък, Светейшият отново повдигна въпроса за градежа на черквата.

Повод за нея беше точно въпросът за протакането на въпроса за бавения строеж.

Дядо Неофит изрази своите надежди той да бъде разрешен скоро и градежът да започне.

„В храма ще се служи на български език, но под духовната опека на Негово Светейшество румънския патриарх Даниил“, каза той.

Кметът Габриел Муту запозна Българския патриарх с ръководения от него район, който е вторият по големина в Букурещ с над 400 000 души население. Той добави още, че в район 6 има 24 църкви и 2 манастира. „Ако има българска църква, тя ще бъде много посещавана не само от българи, но и от румънци“, каза той.

По време на срещата бе споменато, че с благословението на Румънския патриарх Даниил  е създадена специална комисия, която да разгледа и обмисли въпроса за построяването на български православен храм в румънската столица, като по този начин ще бъдат задълбочени добрите отношения на двете сестрински православни църкви. Габриел Муту допълни още, че той има пълната подкрепа на Румънската патриаршия за развитието на Православието в неговия район 6.

„Смятаме, че изграждането на благолепен храм ще бъде увенчан с успех“, заяви той.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles