12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Букурещката община спасява Солаковия хан

Сградата е била обиталище на Българския революционен комитет, в нея е живял Любен Каравелов, после свърталище на евтини проститутки

Снимки: АРЦЕН

Община Букурещ спасява българския Солаков хан, известен сред румънските историци като Солакоглу хан. За експроприацията на сградата и последваща реставрация тя е заделила 4,5 млн. леи, съобщи HotNews.ro.

Сградата е била собственост на рода Солакоглу от Свищов. Във времената преди 1878 г. е служила за дом на български революционери. В нея е живял Любен Каравелов.Солаковият хан се намира на ул. „Каля Мошилор“ в абсолютния център на Букурещ в зона, където са живели и други българи.

Спомен за тях са няколкото мемориални плочи, повечето от които поставени от българското посолство на сгради в този район. Тя е в близост и до булевард „Христо Ботев“, който също сочи българските връзки с този район. Сградата от десетилетия е в окаяно състояние. Историческият паметник е буквално пред срутване.

Популярната румънска медия HotNews.ro пояснява, че сградата неправилно е наричана хан, всъщност е фабрика за паста в Букурещ.

Намира се по пътя на Дядо Коледа, търговска улица, използвана за връзка между вътрешния пазар на Букурещ и най-големия пазар в града „Обор Маркет”. Архитектурата й съчетава традиционни контури с малко западни елементи.

Построена е през 1859 година от братята Солакоглу, търговци от Свищов, България, заселили се във Влахия.

В една от възпоменателните плочи изрично се споменава, че в ансамбъла е живял Любен Каравелов, водач на българската революционна емиграция, в навечерието на Руско-румънско-турската война от 1877-1878 г., в която участват и български доброволци.

Тази плоча е поставена от българското посолство.

През 1990-те години градската администрация евакуира незаконните жители на Солакогу хан, като се има предвид да започне процес по възстановяване на сградата. Това обаче не се случва. През 2003 г. тя е върната на потомци  наследници на фамилията Солаколу, а през 2007 г. от нея са изгонени така наречените „наематели“, които извършват престъпни дейности, особено проституция.

С решението на община Букурещ за експроприацията на Солаколу Хан

сградата ще бъде поставена първа фаза за възстановяване, след което ще бъде рехабилитирана и превърната в културен център.

Днес в Букурещ всички знаят къде е арменския квартал, еврейския квартал, но българският квартал съществува само в съзнанието на няколко възрастни българи. След решението на Букурещ в популярната медия Hot News може да се прочете – „ханът е спасен“.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles