8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Бум на морбили по Великденските празници

МЗ сформира щаб за борба със заразата

Покрай Великденските празници и пътуването на много хора извън страната се очаква да има отново бум на още регистрирани случаи на морбили, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той припомни, че България е на шесто място в Европа по разпространение на заразата. По думите му, ако у нас има плътна имунизация, без пропуски, както е сега, няма да има толкова много случаи на инфекцията. Към момента заболелите за 463 човека, като от тях 20 за лекари и други медици. Последните случаи у нас са от Македония, но има внос и от Англия, Италия и Румъния.

Според д-р Кунчев в България е имало и тези т. нар. „неимунни джобове“ от лица, които са разпръснати на различни места и които са най-благоприятната почва за развитие на такава епидемия. Той подчерта, че в момента практиката показва, че в някои от случаите и в някои от градовете като Разлог и Самоков заразата се е разпространявала дори под формата на вътреболнична инфекция, като едно заразено дете заразява и други.

Междувременно, със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев преди броени часове е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, който ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки, съобщиха от здравното ведомство.

Към 22 април в Министерство на здравеопазването са съобщени 463 случая на морбили. Териториално са засегнати единадесет области в страната: София-област – 165 заболели, Благоевград – 136 заболели, София-град – 134 заболели, Пазарджик и Перник – по 6 заболели, Бургас – 5 заболели, Велико Търново и Кюстендил – по 4 заболели, Ловеч, Монтана и Пловдив – по 1 заболял.

През последната 16-та седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град -30 случая, София-област – 16 случая и Благоевград – 12 случая.

91 случая са при лица под 13-месечна възраст, при които не е проведена имунизация поради недостигната ваксинална възраст, съгласно Имунизационния календар.

За засилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат преглед на пациентските листи за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината и на необхванати деца. По отношение на имунизационния статус на деца от най-засегнатите райони на страната е разпоредено провеждането на серопревалентно проучване за наличието на защитен имунитет срещу морбили, паротит и рубеола, като резултатите от него ще покажат дали децата са реално имунизирани.

Съгласно Имунизационния календар на България на децата се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст, припомниха от здравното министерство. От там призовават всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles