8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Бургаската болница с кампания за кръводаряване

= Лечебното заведение я адресира към абитуриентите

= Станете кръводарители и спасете човешки живот

 Университетската многопрофилна болница за активно лечение – Бургас отправя предизвикателство към абитуриентите – направете нещо, което никога не сте правили и отпразнувайте завършването по начин, който никой в града не е правил до момента.

Болницата представs проект „Това не си го правил“. Целта му е да провокира младежите, които тази година навършват 18 години, да отбележат своето пълнолетие като кръводарители. Кръводаряването е разрешено само ако си пълнолетен.

Проектът промотира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред най-младите жители на региона. И отправя предизвикателство към завършващите класове – да се обединят и да направят нещо добро заедно. Най-активните училищав кръводарителската акция  ще бъдат отличени на специална церемония на 14 юни – Световния ден на кръводарителя.

„Напоследък са много популярни благотворителни каузи сред завършващите – „С тениска на бал“, „С автобус на бал“. Те са посветени на различни добри каузи. Нашата кауза спасява живот. Защото човешката кръв спасява живот и досега заместител няма. В Бургас има много активни млади хора – кръводарители, ние видяхме това и вярваме, че техният пример ще бъде последван“, каза д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

Вдъхновители на проекта са бургаски ученици от Гимназията по туризъм, които миналата година при инцидент с техен съученик организираха спонтанна акция по кръводаряване. В нея се включиха  стотици, така беше спасен животът на младежът Илия.

Проектът беше представен пред учители, ученици и директори на училища. Началникът на Отделението по трансфузиознна хематология д-р Тодор Бояджиев обясни, че с навършването на 18 години всеки от тях може да стане кръводарител и да помогне на нуждаещи се от кръвопреливане. Той посочи, че младите хора не бива да забравят, че на мястото на нуждаещия се може да бъде той или негов близък.

Желаещи класове и училища могат да се включат в проекта чрез фейсбук страницата „Това не си го правил“ https://www.facebook.com/nesigopravil, като организират групово кръводаряване в училище, в което да се включат учители и родители, като промотират страницата и видеото, изготвено за целта. Всеки млад кръводарител може да си направи селфи, да качи видео или снимка на страницата, да тагне приятели, да сподели с близки и роднини – с хаштаг #несигоправил.

Проект „Това не си го правил“ е разработен от Института за здравно образование и УМБАЛ Бургас АД, финансиран от Обществения борд на „Телъс Интернешънъл“. Партньори на проекта са: Министерство на здравеопазването, НЦТХ, РЦТХ-Стара Загора, Регионално управление на образованието – Бургас, Областна администрация – Бургас, Община Бургас, Бургаска младежка телевизия, фотограф Павлина Попова.

Видеото за проекта е изготвено от Бургаска младежка телевизия и може да бъде изтеглено оттук:

https://drive.google.com/open?id=16xamA1LMyo_WLr6fUnJNd9SNfJVRhI9_

Видеото:

Още подробности за проекта:

http://healthedu.eu/-2370.html

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles