22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

БЧК следи здравето на самотни пенсионери с умни устройства

Българският червен кръст ще следи здравето на самотни пенсионери с умни устройства. Това става възможно с изпълнението на проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“. Той ще бъде реализиран в партньорство с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на регионалните и местните власти с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Общата сума на проекта е 3 333 333 евро, от които 10% се осигуряват като собствен финансов принос от българските партньори.

Потребители на услугата ще бъдат уязвими и самотни възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания, вкл. в малките и отдалечени населени места в областите Враца, Видин и Монтана.

Пилотната услуга телеасистенция/телекеър представлява дистанционен мониторинг на здравния и психо-социален статус на потребителите. Това включва:

– Изграждане на първия за страната кол-център в гр. Враца за предоставяне на услугите телеасистенция/телекеър с капацитет 500 души от трите области.

– Прилагане опита на Норвегия в използването на информационните и комуникационни технологии в сферата на услугите за възрастни хора.

– Създаване на над 80 работни места за медицински сестри и домашни помощници след предоставяне на професионално обучение.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles