11.1 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

БЧК с преводачи и юристи за хората със слухови нарушения

От видеоплатоформа те отговарят на въпросите им и ги предупреждават за евентуални измами във връзка с Covid-19

Българският червен кръст (БЧК) осигурява  екипи от специалисти по жестомимичен превод и юристи за  хората с нарушен слух, съобщиха от червенокръстката централа.  Целта е да им се обясни всичко, свързно със ситуацията в условията на извънредно положение и да не станат обект на измама или фалшиви новини предвид коронавируса Covid-19. Това съобщиха от червенокръстката организация.

Инициативата се изпълнява от Националния учебен център на БЧК – Лозен, по проект „Помощ, подкрепа и реализация” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Проектът е насочен към лица със слухови нарушения и техните семейства. Близо 120 хил. българи имат увреден слух, а 30 хил. общуват чрез жестов език.

„За съжаление въвеждането на жестов превод в ефир не е достатъчно за предпазване на общността от фалшиви новини и дезинформация. Хората със слухови увреждания са лишени от възможността да задават въпроси към отговорните институции, да общуват с лекари, медицински специалисти, социални, обществени служби и с органите на МВР” казаха от БЧК и допълниха, че социално-административни консултанти са на денонощно разположение на хората, които има нужда.

Комуникацията се извършва чрез онлайн платформи, по имейл, видео разговори, съобщения и всички възможни и достъпни електронни форми. Приемат се конкретни въпроси, които достигат до отговорните лица. По този начин се осъществява комуникация с личните лекари, в случай на установена притеснителна симптоматика, със здравните и социалните служби, относно пенсии, помощи, ТЕЛК и други.

Ежедневно се оказва съдействие по над 100 запитвания и молби за подкрепа. Всички правила за поведение и промени в разпоредбите се актуализират своевременно сред общността. Всекидневно се обръща внимание на начините за предпазване и поддържане на висока лична хигиена. Провеждат се конферентни разговори и продължават да се търсят форми и начини за осигуряване на трудова заетост на безработните представители на хората със слухови увреждания.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles