5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Мъж почина от свински грип в Смолян (ОБНОВЕНО)

Бъз и ехинацея подсилват имунитета срещу грип, чай от мащерка подпомага отхрачването

51-годишен мъж от село Борино е починал от свински грип в болницата в Смолян.

Мъжът е бил приет от началото на годината в интензивното отделение на смолянската болница с вирусна пневмония и поставен на изкуствена вентилация.

„Болният е починал в четвъртък след настъпили усложнения“, потвърди пред БНР директорът на многопрофилната болница за активно лечение д-р Марин Даракчиев.

В смолянската болница има още два доказани случая на свински грип – 7-годишно дете, което е оздравяло, и 37-годишна жена, която също е в интензивното отделение, но е в добро общо състояние.

В сезона на вирусните инфекции бъзът и ехинацеят са билките, които най-бързо  подсилват имунитета срещу грип. За заразяването с него подсказва кихането, сухата и сърбяща лигавица в носа, както и прокашлянето. В сезона на грипа появата им е сигнал за предприемането на действия за подсилване на имунитета.

Подходящите за тази цел средства са природните. Четири билки могат да бъдат особено подходящи в борбата срещу простудата и грипа. Това са: мащерка, женско биле, ехинацея и бъз и взимането им поотделно и в комбинация значително може да повиши шансовете за преодоляване на грипа.

Мащерката е билка, която традиционно присъства в българския дом, аптечка и дори трапеза. Тя подобрява състоянието на лигавицата на гърлото и кашлицата, тъй като има стимулиращ отхрачването ефект. Това допринася за по-бързо очистване на дихателните пътища, което при зараждаща се респираторна инфекция може да има стопиращ ефект, а по-късно допринася за по-бързото възстановяване. За да се получи лековият ефект на билката, се запарват две супени лъжици мащерка за десет минути. Специалисти препоръчват и парна баня с билката или масло от мащерка, което спомага отделянето на секретите.

Глициризинът, който се съдържа в женското биле, е с доказано вирусоцидно действие дори и срещу смъртоносни видове. При множество проучвания се намира, че той унищожава причиняващите грип и простуда вируси. Тази билка също има отхрачващо действие.

Ехинацеята е достатъчно позната билка на българина и от години използвана при терапията на простудните заболявания. Данните за лековитите й ефекти през последното десетилетие бяха коренно противоречиви, но при последните проучвания се доказа, че все пак ехинацеята може да намали дискомфорта от симптомите и срока на преболедуване от характерните зимни инфекции. Лечебен ефект обаче може да се очаква от концентрирания екстракт, с гарантиран натурален произход и във висока доза на прием.

Бъзът широко се е използвал в българската народна медицина и явно не случайно. Според научните проучвания флавоноидите в плода на черния бъз подобряват симптомите и съкращават срока на боледуване от респираторна инфекция с 4 дни. Екстрактът от него действа срещу 10 щама на грипния вирус.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles