12 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

България обяви позицията си за Северна Македония

Над 5 часа продължи Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. Темата бе: „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“. В заседанието участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции „Национална сигурност“ и „Разузнаване“ – Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

„Преди 30 години, на 15 януари 1992 г. България първа в света призна днешна Република Северна Македония (РСМ) като самостоятелна държава. България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, както и да ползват езици според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ с изричното изписване в тяхната конституция“, заяви президентът.

Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор 8.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles