Българска делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън на Велика Събота

„Във връзка с неблагоприятни обстоятелства Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) реши през тази година да не се осъществява пътуване на Велика събота за пренасяне на Благодатния огън от Светия град Йерусалим“, се посочва в решение на Светия синод.

Ще се ползва огънят от миналата година, като такъв се съхранява в Синодалния параклис в София, във Врачешкия манастир и още няколко места у нас. Очаква се да получим Благодатен огън още от Гърция и Румъния.

Благодатният огън в Йерусалим

Когато Господ страдал и възкръснал, станали големи чудеса: някои гробове се разтворили, починали светци оживели и се явили на мнозина в град Йерусалим.

И до днес Христовото Възкресение се съпътства от едно велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден. Ето какво точно е то:

В град Йерусалим, над мястото на Господния гроб, е издигнат малък параклис, а над него – величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите секунди, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Exit mobile version