8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Бърз лимонов кекс за закуска – два варианта

Кексовете, приготвяни от нашите майки и баби остават вечната, но всякога различна закуска в неделя. Причината – вкусни, засищащи и не изискващи много време печива.

Магазини АВАНТИ предлагат най-доброто за вашата трапеза

Един от тях е лимоновият – идеален за сутрешния чай или кафе. Той е лек, пухкав и не много сладък, което го прави предпочитан за закуска. Освен това, лимоновият кекс е добър и бърз вариант за посрещане на неочаквани гости на кафе. Към него може да бъде сервиран ликьор, леко бяло вино, дори коктейл на основана на джин или друга напитка. Тези и още много други асортименти с отлично качество и на изгодни цени можете да намерите в магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

В тестата, предложени в рецептите на „Следвай ме” за лимонов кекс, могат да се прибавят по избор захаросани цитрусови плодове, ядки, малки парченца шоколад, стафиди или настъргани лимонови корички. Тези печива предлагат възможности за различни импровизации по виждане на домакинята.

Първи вариант

Продукти: брашно – 3 чаени чаши, бакпулвер – 1 пакетче, лимонова кора – 1 – 1,2 бр., захар – 1 – 1,2 чаени чаши, ванилия – 1 – 2 прахчета или 1 доза в шишенце, яйца – 3 бр., олио – 1 чаена чаша,  кисело мляко – 1 чаена чаша, прясно мляко – 1 чаена чаша, сол – 1 щипка, пудра захар за посипване след изпичане и изстиване.

Приготвяне: Яйцата се разбиват със около 5 минути с миксер. Прибавят се захарта, като се бият отново с миксера. Постепенно се добавят олиото, млякото (прясно и кисело), а накрая смесените предварително на сухо брашно, ванилия и бакпулвер. Бърка се отново с миксера. Слага се настърганата лимонова кора и отново се разбърква добре. Тук е мястото да се прибавят стафиди, захаросани плодове или други, ако домакинята желае. След поредното разбъркване тестото се изсипва в намазнена и набрашнена кексова форма за печене и се слага във фурна, загрята предварително на 180 градуса. През първите 20 минути капакът на фурната не се отваря, за да не спадне.

Втори вариант

Продукти: брашно – 300 г, пудра захар – 380 г, яйца – 2 броя, олио – 180 млл, кисело мляко – 280 млл, бакпулвер – 1 чаена лъжичка, лимонов сок – 5 супени лъжици, пудра захар – 2 супени лъжици. В тестото може да се прибави настърганата кора на лимон, захаросани плодове, стафиди, ядки и всичко по виждане на домакинята.

Уточнение: една чаена чаша е с вместимост 200 грама/ милилитра.

Приготвяне: В купа се смесват олиото, яйцата, лимоновия сок, киселото мляко и пудрата захар. Сместа се разбива с миксер. Прибавя се постепенно с биене пресятото предварително брашно, в което на сухо е сложен и размесен бакпулверът. Бърка се с миксера до получаване на гладка смес. Добавят се евентуалните допълнения, които си е намислиа домакинята и се разбърква. Пече се върху намазнена и посипана с брашно форма за кекс при 180 градуса на фурната, около 45 минути. Лимоновият кекс се оставя да изстине напълно и се поръсва с пудра захар.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles