10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Бяла риба, запечена във вино

Пролетта и лятото са сезони, в които организмът естествено иска да се разтовари и набляга на по-леки храни, каквито са зеленчуците и зеленините. Рибата също попада в тази категория и подходяща, както за временен разтоварителен режим, така и за постоянен начин на здравословно хранене. Тя съдържа така полезните за организма омега-3 мастните киселини –  необходим компонент за здравето на нервната система. Те подсилват умствената дейност и държат  старческата деменция и Алцхаймера далече. Омега-3 са щит срещу възпаленията на тъканите и пазят сърдечния мускул. Затова диетолозите препоръчват риба два пъти седмично в менюто.

„Следвай ме” ви предлага една лесна рецепта за питателен и здравословен обяд или вечеря.

Продукти за 4 порции:  бяла риба без кожата (треска или какъвато и да е от  този подвид) – 700 – 800 г (може и 1 кг), бяло сухо вино – ¾ чаша, магданоз ситно нарязан – на вкус, домати чери – 125 – 130 г, сол (желателно е морска) – на вкус, олио или зехтин – 2 супени лъжици.

Приготвяне: Загрейте фурната до 190 – 200 градуса. Осолете леко  рибата, за да запази филето формата си. Сложете го в съда, в който ще го печете. Сложете върху рибата доматите, като предварително ги набодете с нож, да за не се пукат докато се пекат, посипете с магданоза, поръсете с мазнината и сипете отгоре виното, в което сте добавили 2 супени лъжици вода. Покрийте с фолио и печете до готовност, около 20 минути.  Може да се пече и без фолио, но в такъв случай наблюдаайте по-често ястието да не изгори.

Поднесете със зелена салата.

 

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles