6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Бeзплатно тестване за хепатит с от 18 до 22 май в София

Изоставаме тревожно в диагностицирането на новите случаи. Наличието на HCV инфекция е седмата причина за смърт по света и първа за развитие на рак на черния дроб.

Безплатно тестване за хепатит С ще се проведе от 18 до 22 май в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Методът, който ще се използва, няма да е от типа на т. нар. бързи тестове, а серологичен, който е с най-висока чувствителност и специфичност. Изследването е безплатно, но, с цел да се избегне голямо струпване на хора, ще бъде само с предварително записване на час на тел. 0876 01 39 13. Пробите ще се вземат от понеделник до петък от 11:00 до 14:00 часа.

Кампанията, е насочена към:

       Хора, които в миналото (преди 1992 г.) са имали кръвопреливане или са били подложени на оперативни интервенции;

       Такива, които смятат, че са имали рискови ситуации (например използване на нестерилни инжекционни прибори), които би могло да са довели до инфектиране.

Инициативата е в рамките на пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатити и се провежда в партньорство със Сдружение ХепАктив.

Смята се, че основните начини за инфектиране с вируса на хепатит С са при преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му); при оперативни интервенции в миналото; при определени рискови ситуации (венозна употреба на наркотици, необезопасени сексуални контакти и др.).

Пациенти, при които се установи инфекция, ще бъдат пренасочвани за безплатна консултация и назначаване на терапия в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България. От 2016 г. безинтерфероновата терапия, която осигурява над 99,4% изчистване на вируса, се покрива напълно от НЗОК.

„В България имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, е реално през болниците преминават пет пъти по-малко. Излиза, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме“, обяснява председателят на Българското дружество по гастроентерология и проф. Красимир Антонов, който оглавява Центъра за лечение на вирусни хепатити в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Според него този проблем допълнително се е задълбочил от коронавирусната пандемия, заради която, близо месец в Клиниката по гастроентерология се лекуваха само спешни пациенти. „Вместо активно да търсим заразени и да им помогнем преди вирусът да е увредил фатално черния им дроб, ние лекувахме последствията“, допълва той.

„Вирусните заболявания като хепатит С няма да изчезнат и е от изключителна важност информационните и скрининг активности да не бъдат прекъсвани, особено в условията на подобна пандемия. Опитът сочи, че в условия на криза, ограничаване на достъпа до тестване, води до увеличен брой къснодиагностицирани случаи и забавен достъп до медицински грижи и лечение. Появата на усложнения в следствие на нелекувания хепатит С имат не само пряко отношение към здравето на пациента, но и обременяват допълнително и без друго натоварената здравна система. Нека спрем това, изследвайте се за хепатит С“, споделя Силвана Лесидренска, председател на Сдружение ХепАктив.

Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но и метаболитната, сърдечно-съдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и др. системи. Честотата на инфекцията у нас е 1.1%, което означава около 77 000 души. Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 %  от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса. Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта заради липса на диагностика.

А ето какво показват данните за пациентите, които са се лекували от хепатит С от 2016 година насам:

Година        Лекувани пациенти в

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“    Общо за страната

2016 г.        68                              556

2017  г.       297                           1418

2018  г.       193                            1128

2019  г.        142                           880

2020  г.          46                           N.A.

„Хепатит С и ракът на черния дроб вървят ръка за ръка. Изоставаме тревожно в диагностицирането на новите случаи. Ако спешно не вземем мерки, последствията могат да бъдат много сериозни“, предупреждава проф. Антонов.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles