25.8 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Валентин – свещеникът срещу император Клавдий ІІ

За живота на св. Валентин се знае малко, но макар и оскъдните сведеия за него потвърждават, че той е човекът, застанал на страната на любовта.

Накратко, Валентин е живял в ІІІ век в пределите на Римската империя по време на управлението на император Клавдий ІІ. Заради нежеланието на мъжете да изоставят семействата си и да се включат в армията, владетелят забранил бракосъчетанията с декрет. Независимо, че нарушаването му се наказвало със смърт, свещеникът Валентин заедно с помощника си Мариус (впоследствие също канонизиран) продължил да бракосъчетава влюбените двойки, но тайно. Заради това той бил арестуван, очаквало го умъртвяване с тояги и обезглавяване за назидание на останалите. Смъртното наказание е изпълнено на 14 февруари 269 година. В негова чест два века по – късно папа Юлий определя този ден за любовта. Пак по негово време свещеникът Валентин е канонизиран за светец. Независимо, че той е живял преди Великата схизма през 1054 година, паметта му се отбелязва само в Католическата, но не и в Православната Църква.

Преди установяването на деня на любовта, на 14 февруари в древния Рим са били празненствата в чест нта езическата богиня Юнона, смятана за покровителка на домашното огнище.

Днес този ден е празник предимно на търговците, той напълно е изпразнен от църковното съдържание и християнската вяра.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles