13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Василиадата – първата християнска общност за социална подкрепа

Свети Василий  Велики е роден през 330 сл.Хр., в Кайсери, сегашна Турция. Починал е на 1 януари 379 сл.Хр., в Кесарея, Израил. Той е един от най-ерудираните и образовани в историята на Светата Църква.

За него казват, че в чистата си душа е събрал добродетелите на много светии: на Мойсей кротостта, на Илия ревността, на Петър вярата, на Йоан богословието, на Павел красноречието. Изряден пастир на Христовата църква, той е станал за сиромасите баща, за вдовиците защитник, за старите бастун, за младите възпитател,  за монасите канон.

Свети Василй Велики е първият, който създава общност за социална подкепа с  кухня и трапезария, духовно и медицинско (според тогавашните разбирания) обгрижвания. Тази общност, със свой център, сгради и диаконична помощ, е наречена на негово  име Василиада.

В днешно време Църквата, освен духовна мисионерска дейност, изпълнява и социална. В София в няколко православни храмове от години се поддържат прицърковни кухни, в които се готви храна и се раздава на бадните без ограничение и без изисквания за документи за социално положение. В приложената илюстрация  онагледяваме къде нуждаещите се могат да вземат безплатно храна, без никакви формалности.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles