9.7 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Ваучери след втора доза на ваксина

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров с призив за имунизация

Обсъжда се възможността при ваксиниране с втора игла на ваксинирания да се дават ваучери. Това съобщи служебния премиер Стефан Янев пред БНР в предаването „Неделя 150“.

За ваксинацията министър-председателят смята, че трябва да се работи на принципа на убеждението. Той каза, че министърът на здравеопазването работи по план реакция, ако се влоши ситуацията с коронавируса. Планът ще бъде представен другата седмица. Стефан Янев е на мнение, че, ако има нова криза, тя ще бъде по-малка, ако хората са ваксинирани и се достигне стаден имунитет. Той допълни, че България няма да бракува ваксини, както е пишело в западните медии. Според него чак в края на август може да има риск от бракуване на ваксини.

„Стимул за ваксиниране би имал елемент на подкуп”, заяви по-късно днес

служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в предаването на Би Ти Ви „120 минути“. „Възможно е да се мисли, но какъв по-голям стимул от собствения ти живот?!”, попита той.

Министър Кацаров също увери, че засега няма риск да унищожаваме ваксини. На първите ще им изтече срокът на годност на 31 август, има още два месеца. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров в предаването на Би Ти Ви „120 минути“.

По-рано западни медии съобщиха, че у нас се изхвърлят ваксини, тъй като няма интерес към тях. По думите му негативното отношение на хората към политиците се прехвърля към ваксините, защото най-често политиците говорят за тях. „Затова поканих известни обществени личности да атигират за ваксините. Ако оставим на администрацията, няма да има такъв ефект. Тя е направила нужното да достави ваксините, обясни здравният министър. Според него у хората има и страх, и недоверие.”, заяви д-р Кацаров. В петък той сформира обществен съвет от лекари, общественици, културтрегери, религиозни лидери започва работа за популяризиране на ваксинопрофилактикта. Сред известните хора в него са офталмологът в Александровска болница доц. Александър Оскар, оперната певица Александрина Пендачанска, Илияна Раева, проф. Ивайло Търнев, както и пастор Захари Атанасов, който е и здравен медиатор, проф. Мира Кожухарова и др. Новият орган ще се събере отново след месец, за да набележи стратегия за действие. На първата среща се  отзоваха представители на всички религиозни общности, липсваха само представители на Българската православна църква. „Смятам, че общественият съвет може и ще има съществена роля и всеки един от нас ще работи в сферата, в която е. Хубавото и обнадеждаващото е, че в обществения съвет има представители на почти всички религиозни общности. Няма само от Православната църква. Липсата на БПЦ се усеща, тяхната липса е жалка”, заяви по този повод Александрина Пендачанска.

Все пак, пред Би Ти Ви министър Кацаров не отрече, че е възможно да има стимули за ваксиниране, като каза „Държавите пробват различни начини. Но аз искам да видя хората да се ваксинират, защото разумът им го казва. Ще е успех да ги убедим, но всеки сам ще реши. Допустимо е да се помисли за стимули, но има и елемент на подкуп”. За да насърчат имунизационния процес редица управлени по вета бяха принудени да въведат точно стимули. Кметът на Москва Сергей Собянин въведе през април бонус за възрастните хора, които се ваксинират, изразяващ се в рубри с равностойност 12 евро и сладолед. Районен кмет в Букурещ стимулираше хората на закрития пазар „Обор” с порция кебапчета, хляб и минерална вода. В Хърватия обмислят държавна помощ за бизнеса, ако работещите са ваксинирани.

Служебният министър д-р Стойчо Кацаров определи като абсурд хипотезата, изказана от доц. Ангел Кунчев преди дни, че който не се ваксинира, може да плаща за лечението си, ако се разболее. Той разказа, че е изкарал COVID-19 тежко в болница, с двустранна пневмония.

„Ако се ваксинираме, ни чака прекрасна есен. Ако не, ни чака вероятно нова вълна, както твърдят повечето експерти”, каза още той.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles