12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Вдигат учителските заплати

Минималната заплата за учител става 1415 лв., съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

За целта възнагражденията в образователната система ще скочат с 12,3%. Според сега действащия колективен трудов договор увеличението от 155 лв. трябва да важи и за ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, педагози, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по спорт. Старшите учители и възпитатели вече ще взимат 1460 лв., а главните минимум 1516 лв. Със скока на заплатите в системата пък директорите ще вземат минимум 1724 лв.

Анекс

Увеличението ще стане факт, след като в понеделник социалните партньори подпишат анекса към колективния трудов договор. В четвъртък Такева заяви, че първоначално може и да не положи подписа си, защото в документа били спестени 0,5% от възнагражденията на педагозите. След среща с министъра подробностите били изчистени и председателят на Синдиката на българските учители увери, че няма да има ощетени. „Текстовете, които исках, влязоха в анекса и понеделник ще го подпиша. Оставихме малко и увеличихме с 10% лекторските часове. Затова ръстът е 12,3%“, разясни Такева.

Норма

Лекторските часове или учебните занятия, които педагозите водят над задължителната норма, се заплащат спрямо квалификацията им. Ако учителят има педагогическа правоспособност и бакалавърска или магистърска степен, взема не по-малко от 8,50 лв. на час. С увеличението от 10% сумата скача на 9,35 лв. Педагогическите специалисти, които водят допълнителни дисциплини, различни от тяхната, вече ще вземат поне 7,70 лв. на час. Учителите със средно образование пък ще преподават допълнително за по 7 лв. на час. Председателят на другия учителски синдикат Юлиян Петров допълни, че остават и допълнителните два почивни дни за възстановяване на педагозите след поставяне на ваксина. По думите му с актуализацията на бюджета също може да има промени.

Източник: Телеграф

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles