8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Вдигнаха храм на името на светец-хирург във Видин

Храм на името на руския светец-хирург Лука (със светско име Валентин Феликсович Войно- Ясенецки) е изграден в двора на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка” във Видин. Това съобщиха от Видинската митрополия. На 9 юни, от 11.00 ч., с благословията на Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, тържествено ще бъде извършено последованието „Отваряне на вратите“ на храма.

Откриването на храма във Видинската болница е по повод отбелязването паметта на св. Лука, която се почита на 11 юни.

Последованието „Отваряне на вратите“, ще бъде оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той ще отслужи и водосвет. Самото освещаване ще бъде извършено на 17 юни (събота), от 9.00 ч., а след това епископ Поликарп ще отслужи и първата света Литургия там.

Светецът-хирург Лука (Войно-Ясенецки) е роден на 27 април 1877 година. След гимназията завършва художествено училище със специалност рисуване, а през 1903 г. се дипломира като лекар от медицинския факултет на Киевския университет. Работил е като лекар в Ташкент, преподава в медицински факултет там, бил е завеждащ катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Независимо, че практикува естествена наука, е дълбоко вярващ, посещава литургиите и се причастява дори в най-ожесточените комунистически години срещу Руската православна църква. През 1921 г. е ръкоположен за свещеник, впоследствие приема архиепископски сан. Умира на 11 юни 1961 година.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles