8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Веган майонеза от нахут

Майонезата е един от най-популярните сосове. Използва се широко в кулинарията и е любима добавка към закуски и сандвичи. Тя отива перфектно с фалафели, салати, печени ястия със зеленчуци. Но както знаем, майонезата се прави с яйца, а ако сте веган надали бихте искали да консумирате яйца, макар и в тази форма. За щастие има начин да не се лишавате от любимата си майонеза, като си я приготвите без никакви животински продукти.

Предлагаме ви една рецепта как сами да си приготвите веган майонеза.

300 г варен нахут от консерва;
1 чаша олио, ако решите да използвате зехтин 1/2 чаша (става по тежък) или 3 с.л сусамов тахан за тези който избягват олио;
¼ ч. л. дижонска горчица;
1 и ½ с. л. ябълков оцет;
2 с. л. кленов сироп;
1 щипка сол.
Отцедете нахута от консервата, като запазите течността от него. Премерете ¼ чаша течност от консервата, което представлява аквафабата. По желание можете да сварите нахута в домашни условия и да използвате течността по същия начин. Сложете всички съставки в блендер без олиото. Пасирайте до гладка смес. След това добавете олиото и пасирайте за минимум 2 минути, докато се получи консистенция на майонеза. Консумирайте след охлаждане в хладилник за 4 часа. Може да се съхранява в хладилник до 2 седмици.

Още по-вкусно с АВАНТИ, ТУК

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles