10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Великденската служба на открито

Службите на Великден в православните храмове ще бъдат на открито. Това съобщи генерал – майор проф. Венцислав Мутафчийски – началник на Оперативния щаб след среща със синодалните старци. На нея присъства и вицепремиерът Томислав Дончев.

Тази противоепидемична мярка важи не само за изнасянето на огъня в 00.00 часа, но и за самата Пасхална литургия. За изпълнението й, както и за всички останали, наложени за ограничаване на разпространението на COVID-19 ще следят органите на МВР.

 Службите до тогава ще се извършват по реда до сега, при спазване на противоепидемичните разпоредби и при възможно най-малък брой хора в храмовете.

Пропускането във вътрешността на храмовете, колкото хората да се поклонят,  ще бъде грижа на свещениците, за да не се допуска струпване на много хора. Самите свещеници ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещение в храма и да спазват разпореждането за безопасност.

Това е един добър компромис и отправяме благодарност за това разбиране към БПЦ, подчерта началникът на щаба генерал-майор  проф. Венцислав Мутафчийски.  Нашите призиви да няма струпвания на хора няма да отслабнат. Ние смятаме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не в храма, това което се случва в храма, посочи началникът на Оперативния щаб.

Свещениците трябва да бъдат със защитни маски и ръкавици докато причастяват хората. То обаче ще се дава на хората пак от общата лъжичка.

За разлика от Бългаската православна църква, повечето църкви, включително и православни разпоредиха служенето да е при затворени врати с цел спазване на основните епидемични мерки. От вчера тази мярка въведе и руския патриарх Кирил.

Православните храмове остават отворени у нас независимо от подписката на 200 интелектуалци и общественици те да бъдат затворени за миряни до отшумяване на епидемията.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles