12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

„Вечер на немската песен“ в Бургаската опера

Шмилена Султанова, Бранимир Недков и Дария Кръстева пренасят  публиката в красивата епохата на Романтизма

Второто събитие от творческия календар на Държавна опера – Бургас през  февруари е камерният вокален концерт „Вечер на немската песен“. Той ще бъде на 9-и, от 19.00 часа, в залата на Бургаската опера.

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

В концертната проява солистите на Държавна опера – Бургас – сопраното Шмилена Султанова, баритонът Бранимир Недков и Дария Кръстева – на рояла, ще поднесат на публиката подбрана селекция от вълнуващи вокални произведения от немски композитори. Концертът ще премине под знака на изисканото звучене на музика от епохата на Романтизма. В трудни времена на изпитания, в каквито живеем днес, все по-нужен ни е досегът с красотата и вечните послания на музикалното изкуство, което носи естетическо удоволствие, обогатява, вълнува и пречиства. А камерната музика, в какъвто музикален формат ще бъде представен концертът, посветен на немското вокално творчество, дава възможност за по-задушевно взаимодействие между изпълнителите и публиката, за естетико-емоционален взаимообмен и е предпоставка за едно по-интимно преживяване, в което споделените чувства са водещ елемент.

Когато се говори за романтизъм в музиката, в съзнанието на всеки, които има отношение към изкуството и сетива да възприема неговите универсални послания, изникват имената на композиторите Шуберт, Шуман, Брамс, Менделсон, Лист, Шопен. В класната селекция на „Вечер на немската песен“ са включени: „Посвещение“, „Не страдам аз“ „В чужда земя“, „Лотос“ от Робърт Шуман, „Песен на водата“, „По-бързо, Кронос“, „Ловецът на мишки“, „Пъстървата“ от Франц Шуберт, „Пътят на любовта“, „Вечна любов“ от Йоханес Брамс, „Остави ме“ от Хюго Волф, транскрипции на Ференц Лист за пиано на песните на Шуберт „Маргарита на чекръка“ и „Серенада“.

Текстовете на песните, някои от които са на колосите в литературата Гьоте, Хайне и други, са в превод на Десислава Тодорова. Лиричните послания на български език ще бъдат прочетени преди всяко от изпълненията от водещия на концертната вечер Делян Славов– за да придобият присъстващите по-широка представа за съдържанието на вокалните произведения, бидейки запознати и с литературния първоизточник, в съчетание с нотния текст и артистичното присъствие на солистите и пианистката.

Романтизмът, на който е посветен предстоящият концерт, е интелектуално движение в сферата на изкуството и културата – като цяло. Заражда от края на XVIII век в Европа. Вярата в силата на разума и рационалното, характерни за Просвещението, постепенно отстъпват през „философията на чувствата“, която е носител на заряда на Романтизма и неговата въздействаща сила върху всяка една сфера в обществения живот.

Романтизмът внася нови тематични нюанси и богата образност в музиката. Основни поанти са: темата за самотата, за странстването, за конфликта „човек – действителност“, решен като бягство – в лоното на природата, във владенията на съня или в необятното поле на фантазията.

Както в музиката, така е в другите изкуства, в епохата на Романтизма преобладават подчертано лиричните произведения, а творбите носят характерните черти на интимна изповедност и сантимента на красиво духовно споделяне. Носещи печата на Романтизма са чувствата, а не разумът.

За солистите:

Шмилена Султанова, сопран:

Завършва АМТИИ – Пловдив със специалност „оперно пеене“ при проф. Калина Жекова. От 1998 г. е солист на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново. През 2004 г. постъпва като солист в Държавна опера – Бургас. Редовен гост-солист е на Държавна опера – Стара Загора и Държавна опера – Варна. Репертоарът й включва Фенена в „Набуко“, дона Елвира в „Дон Жуан“, Тоска в „Тоска“, графинята в „Сватбата на Фигаро“, Розина в „Севилският бръснар“, Дорабела в „Така правят всички“, Силва в „Царицата на чардаша“, Анна Главари във „Веселата вдовица“, Елена в „Хубавата Елена“, Марица в „Графиня Марица“, Анжел в „Граф фон Люксембург“ и много други.

Бранимир Недков, баритон:

 Бранимир Недков Георгиев, баритон, е роден на 17.06.1991 г. в гр. Бургас. През 2010 г. завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ –  гр. Бургас със специалност „класическо пеене“. През 2014 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ –  гр. София със специалност „класическо пеене“ в класа на Проф. Илка Попова. От 2019 г. работи в Държавна опера – Бургас като артист – солист. Репертоарът му включва:  Папагено от операта „Вълшебната Флейта“ – В. А. Моцарт,  Мазетто от операта „Дон Жуан“ – В. А. Моцарт,  Данкайро от операта „Кармен“ – Жорж Бизе,  Бил Колхоун от мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ – Коул Портър,  Папакода от оперетата „Една нощ във Венеция“  – Йохан Щраус,  Йозеф от оперетата  „Виенска Кръв“ – Йохан Щраус, Джек от мюзикъла „Лелята на Чарли“ – Оскар Фелцман,  Червеният котарак от операта за деца „Алиса в страната на чудесата“ – Александър Йосифов,  Патиланчо  от „Патиланци“ – Александър Йосифов, Белчо, Черньо, Пъстрьо и Желчо от музикалната комедия „Четиримата Близнаци“ – Георги Костов, Иван от „Българи от старо време“ – Асен Карастоянов.

Дария Кръстева, пиано:

Дария Кръстева е родена на 18.09.1995 г. в гр. Поморие. Започва да свири на пиано от 7-годишна в музикалната школа към читалище „Светлина“ – Поморие с преподавател Елена Илиева. Продължава своето обучение в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. Бургас. Нейни преподаватели са Ирина Иванова, Ваня Пенева и Юлия Ненова. Завършва пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София като ученичка на проф. Йовчо Крушев и проф. Димо Димов. През 2018-2019 г. учи в класа на проф. Джорджиа Алессандра Брустиа в консерватория „Клаудио Монтеверди”, Болцано, Италия. Получава многобройни отличия от различни форуми.

XIX Национален конкурс „Върбан Върбанов” – Трета награда

XX Национален конкурс „Върбан Върбанов” – Втора награда

Международен фестивал „Слънце, радост, красота” – Трето място (2011 г.)

Международен конкурс на изкуствата „Радост на брега” – Първо място (2011 г.)

I Международен конкурс за пианисти „Скрябин –  Рахманинов” – III награда и бронзов медал

Академичен конкурс „Прокофиев – Ненов“ –  III награда

Наградена от община Поморие за активно участие в културния живот на града (2012 г.) Наградена е два пъти от Община Бургас за постигнати високи резултати в областта на музиката (2011 г, 2013 г.). Активен участник в „Свободна сцена на младия изпълнител”.

Участвала в майсторски класове на проф. Марина Капацинская, проф. Д-р Атанас Куртев, проф. Иван Дончев, проф. Маргарита Кръстева, проф. Джорджия Алесандра Брустиа, проф. Стефано Боцоло, проф. Кристиано Бурато, проф. Дениз Арман Джелънби, проф. Луиджи Мариани, проф. Питър Тюит, проф. Мартино Тиримо, проф. Боян Воденичаров, проф. Томислав Байнов и др.

Корепетитор на Дамски хор Анхиало (гр. Поморие) от 2012 г. до 2014 г.

От 2012 г. активно изнася солови рецитали и е участник в различни тематични вечер. Участник е в „Бургас — най-добрият град за живеене“ със самостоятелен рецитал. Участвала е в различни музикални събития като: „ОБИЧАМ БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА“ в концертен комплекс „България“ , Заключителен концерт на Шопеновото общество в Полски институт и др.

Има участия като солист на камерен оркестър „Орфей“ гр. Перник (диригент Райчо Христов), на Студентски камерен оркестър към НМА “Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София и на Академичен Струнен Оркестър към НМА “Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София. През 2019 г. участва в три рецитала в Швейцария във Великденското турне Montcherand-Geneva-Fribourg През 2019 г. – участник в пиано седмицата Лондон-Бозен (майсторски класове, семинари и концерти) През октомври 2019 г. започва работа като корепетитор в Държавна опера  — Бургас.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles